Rīgas dome (RD) gatavojas nākamnedēļ iesniegt valdībā lūgumu atcelt rīkojumu par Saulesdārza nodošanu privatizācijai un nodot šo teritoriju Rīgas pašvaldības īpašumā. Domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks informēja, ka visas RD komitejas atbalsta šādu ideju.
Tādēļ pēc attīstības komitejas nākamās sēdes 10.aprīlī Rīgas mērs Gundars Bojārs parakstīs vēstuli valdībai ar šādu lūgumu. Šobrīd ir vairākas iespējas, kā dome varētu apsaimniekot Saulesdārza teritoriju - viena no tām ir, ka ar to nodarbojas "Rīgas Dārzi un parki", otra - tur darbojas kāds no nomniekiem. Arī Rīgas Skolu valde iesniegusi priekšlikumu, ka šī teritorija ir jāapsaimnieko bērnu un skolēnu izglītības un atpūtas vajadzībām, stāstīja Ameriks.

Ameriks uzskata, ka domei jau šobrīd ir laba pieredze daudzu nopietnu objektu apsaimniekošanā - Rīgas zooloģiskais dārzs, Nacionālais teātris un citi, lai varētu šo pieredzi izmantot arī Saulesdārza apsaimniekošanā. "Valdībai jābūt tik drosmīgai un jāpieņem lēmums par Saulesdārza nenodošanu privatizācijai," sacīja Ameriks.

Premjers Andris Bērziņš pieļauj, ka Saulesdārza teritorija netiks privatizēta un ir nododama Rīgas domes īpašumā, bet tādā gadījumā domei ir jāpiedāvā cits zemes gabals kompensācijai, kā arī jāizstrādā konkrēts teritorijas apsaimniekošanas un attīstības plāns, atstāstot premjera teikto, BNS pauda viņa preses sekretārs Arnis Lapiņš.

Viņš norādīja, ka domei Mežaparkā pieder zeme, kas šobrīd pilnvērtīgi nav apsaimniekota. Līdz ar to valdība varētu izskatīt Rīgas domes priekšlikumu Saulesdārzu neprivatizēt un nodod pašvaldībai, taču tam jābūt nopietnam projektam.

Pēc iepazīšanās ar Tieslietu ministrijas atkārtoto atzinumu, kurā nav konstatēti pārkāpumi Saulesdārza privatizācijā, premjerministrs neierosinās valdībā atkārtoti skatīt šīs teritorijas privatizāciju. Aptuveni puse Saulesdārza teritorijas pagājušā gada nogalē ar valdības lēmumu tika nodota privatizācijai.

Pirms lēmuma pieņemšanas atbildīgās amatpersonas nenoskaidroja sabiedrības viedokli par privatizāciju, lai gan vērtīgais zemes gabals Mežaparkā savulaik tika pirkts par saziedotu naudu, un iedzīvotāji skaļi protestēja jau tad, kad Izglītības un zinātnes ministrija Saulesdārzu tikai iznomāja "Skonto" meitas uzņēmumam SIA "Ķeizarmežs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!