Rīgas dome attiecībā uz "Saules akmens" celtniecību Ķīpsalā ir "rīkojusies pilnīgi likumīgi, bez neviena pārkāpuma no pirmās dienas līdz pat šodienai" un nav juridisku iemeslu, lai apturētu celtniecību, preses konferencē šodien pauda domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams.
Kā sacīja domes amatpersona, ikviens no pārmetumiem, kas tiek minēti kā iemesli aicinājumiem apturēt "Saules akmens" celtniecību, ir atspēkojams. Atsaucoties uz Ķīpsalas detālplānojumā iekļautajiem apbūves noteikumiem, departamenta direktors norādīja, ka tie ļauj Rīgas domei koriģēt trīs kvartālu, tajā skaitā arī Ķīpsalas 35.kvartāla, kur tiek būvēts "Saules akmens", apbūves rādītājus.

Pērn dome, pirms tam konsultējoties ar ekspertiem, esot apstiprinājusi jaunās 35.kvartāla apbūves skices, kas nosaka, ka šajā kvartāla pieļaujamas būves ar 26 stāviem vai pat vairāk.

Saskaņā ar detālplāna aprakstu Ķīpsalā dabas pamatnei esot jābūt 11 000 kvadrātmetru platībā. Pārmērot detālplāna grafiskajā pielikumā norādītās dabas pamatnes zonas, secināts, ka zaļās zonas platības Ķīpsalā pārsniedz 20 000 kvadrātmetru. Kā norādīja Štrams, tā kā rakstīto variantu uzskata par noteicošo, varot teikt, ka dome nav samazinājusi noteikto Ķīpsalas zaļo teritoriju, bet gan tikai precizējusi zonējumu.

Savukārt pārmetumu par projekta nesaskaņošanu ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, jo tā atrodoties Rīgas vēsturiskajā centra buferzonā, Štrams nodēvēja par spekulāciju. "Aizsargteritorijai ir jābūt definētai ar likumu," sacīja domes amatpersona, piebilstot, ka likums nedefinē, kas ir buferzona.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis savukārt pauda, ka Ķīpsalas detālplāns nosaka teritorijas zonējumu un apbūves noteikumus. Tas nosaka, ka apbūve nevar būt augstāka par 15 stāviem.

Apgalvojums, ka apbūves rādītāji atsevišķos kvartālos var tikt koriģēti saskaņā ar pilsētas apstiprinātām kvartāla apbūves skicēm, ir izņemts no konteksta. Tajā pašā sadaļā ir teikts, ka ēku augstums nevar pārsniegt 15 stāvus.

Sadaļā arī norādīts, ka, braucot no Pārdaugavas pa Vanšu tiltu centra virzienā, pilsētas labā krasta ainavu nevar aizsegt ēka, kas ir augstāka par Preses namu. Detālplānā arī noteikts, ka minētā teritorija atrodas Rīgas vēsturiskā centra buferzonā, pauda Dambis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!