Kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" Rīgas domes deputāts Aleksandrs Giļmans augustā aicinājis Maskavas mēru izmantot savu ietekmi un panākt bojāgājušā čečenu līdera Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanu.
Giļmans augustā pirms atliktās vizītes Rīgā rakstījis Maskavas mēram Jurijam Lužkovam, aicinot viņu izmantot ieplānoto vizīti, lai panāktu Dudajeva gatves pārdēvēšanu.

"Uzskatu, ka nav jūsu cienīgi braukt vizītē tur, kur godina cilvēku, kas nesa nelaimi tūkstošiem maskaviešu. Vēl viss nav zaudēts.. Nedivdomīgs mājiens pa diplomātiskajiem kanāliem, ka jūsu vizītes liktenis tieši atkarīgs no Dudajeva ielas eksistēšanas Rīgā, un dažu dienu laikā problēma tiks atrisināta," teikts BNS rīcībā esošajā Giļmana 16.augusta vēstulē Lužkovam.

Giļmans atzina, ka gaidījis Maskavas spiedienu uz Rīgas pašvaldību ielas pārdēvēšanas jautājumā. Uz jautājumu par šādas rīcības korektumu Giļmans atbildēja, ka "arī padomju disidenti apelēja pie rietumiem, lai ietekmētu Padomju Savienību. Es, protams, neesmu disidents, bet pašvaldības deputāts, bet es neredzu citu iespēju atrisināt šo jautājumu".

Giļmans arī stāstīja, ka piektdien sazinājies ar Maskavas pārstāvjiem, kuri atzinuši, ka ielas nepārdēvēšana "apēnos [Lužkova] vizīti". Viņš atzina, ka augustā bijis pārliecināts, ka Lužkovs spētu ietekmēt Dudajeva ielas pārdēvēšanu, bet šobrīd viņš vairs nav par to tik pārliecināts.

Jāatgādina, ka Rīgas domes Pieminekļu padome šomēnes neatbalstīja vairāku sabiedrisko organizāciju ieteikumu pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi, bet pēc ķīlnieku krīzes Maskavā diskusijas par nepieciešamību ielu pārdēvēt atsākās. Atbalstu ielas pārdēvēšanai paudis arī Rīgas mērs Gundars Bojārs.

Septembra sākumā pārdēvēt bojāgājušā "čečenu terorisma pamatlicēja" Džohara Dudajeva vārdā nosaukto ielu Purvciemā domi lūdza vairākas Latvijas sabiedriskās organizācijas, tajā skaitā Krievu sabiedrība Latvijā.

Džohara Dudajeva gatvi agrāk sauca par Kosmonautikas gatvi, taču 1996.gadā pēc Saeimas deputātu ierosinājuma to pārdēvēja.

Maskavas mēra vizīte Rīgā bija ieplānota septembra nogalē, taču negaidīti pārcelta, pamatojot to ar Saeimas vēlēšanām Latvijā. Vizīte pārcelta uz 8. un 9.novembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!