Foto: LETA

Reformu partijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters šodien sarunā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) kopīgi ieskicējuši, ka domstarpību risinājumu meklēs savstarpējās sarunās koalīcijas iekšienē.

Tas gan neizslēdz to, ka "Vienotība" varētu tikties ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), jo koalīcijas partneriem nevar aizliegt runāt ar opozīciju, sacīja Demiters. Viņam pašam patlaban nav plānu runāt ar ZZS.

Politiķis uzskata, ka risinājums strīdīgajā jautājumā par termiņuzturēšanās atļaujām jau ir iezīmējies un tā atrašana "nav tik tālu". Koalīcijas partneriem iecerēts divpusējo tikšanos veidā iziet sarunu riņķi, taču par to, kā tas tehniski notiks, informācija varētu tikt sniegta pirmdien pēc koalīcijas sēdes. Situāciju koalīcijā iecerēts pārrunāt arī RP pirmdienas frakcijas sēdē.

Komentējot Āboltiņas izteikumus, Demiters uzskata, ka viņam tie nav adresēti, jo politiķis nekādu satraukumu nav izrādījis, un viņš šajā situācijā neredz nekādus rotaļas elementus.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūru LETA informēja, ka Dombrovskis šajā sarunā apliecinājis, ka nemeklē iespējas mainīt koalīcijas modeli. Pēc valdības vadītāja domām, koalīcijai jāturpina strādāt šajā sastāvā, kamēr koalīcijas partneri ieinteresēti konstruktīvā darbā. Tāpat premjers uzsver, ka jātrupina darbs pie nākamā gada valsts budžeta.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK un RP šodien vienojās, ka šī sasaukuma laikā abas partijas cieši sadarbosies koalīcijā, lai nepieļautu, ka kāds no šiem politiskajiem spēkiem tiek aizstāts ar ZZS, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja, "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa, komentējot nacionālās apvienības VL-TB/LNNK un RP bloķēšanos, aicina abus politiskos spēkus nomierināties un saprast, ka politika nav smilšu kaste, kurā spēlēties.

VL-TB/LNNK ceturtdien nepiedalījās balsojumā par nākamā gada valsts budžetu. VL-TB/LNNK šādu lēmumu skaidroja, ka ar šādu rīcību protestē pret to, ka koalīcijā nav panākta vienošanās par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas Latvijā atcelšanu.

Budžets izskatīšanai komisijās gan tika nodots.

Savukārt valdības vadošais politiskais spēks "Vienotība" pēc "nacionāļu" lēmuma paziņoja, ka nākamnedēļ paredzēts sākt konsultācijas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem. Kā pēc "Vienotības" frakcijas ārkārtas sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), šāda nacionālās apvienības rīcība ir koalīcijas līguma pārkāpums. "Esam nepatīkami pārsteigti par šo nacionālās apvienības balsojumu," teica premjers, atzīstot, "ka tā ir problēma".

"Vienotības" politiķis Jānis Reirs ir piedāvājis partijas biedriem paplašināt valdības koalīciju ar ZZS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!