Valsts asinsdonoru centrā (VADC) trūkst AB un A grupas rēzus negatīvo asiņu, liecina centra mājaslapā atrodamā informācija.
Lai iegūtu asinis, VADC specializētais donoru autobuss pirmdien no pulksten 11:00 līdz 16:00 atradīsies Jūrmalā pie Majoru stacijas. Savukārt otrdien tas būs Rīgā, pie tirdzniecības centra "Alfa", bet trešdien - pie tirdzniecības centra "Origo".

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai, jo asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas, tāpēc nav vēlams nodot asinis pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Tāpat pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!