Foto: Shutterstock

Joprojām cilvēki tiek aicināti doties pastaigās dabā, tomēr jāizvairās no veikalu klātienes apmeklējumiem, ja tas ir iespējams, piektdien žurnālistiem uzsvēra Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Tāpat Līviņa aicināja iepirkšanos veikt attālināti, izvairoties no veikalu apmeklējuma klātienē. Ja tas tomēr ir nepieciešams, tad iepirkšanos plānot, lai pēc iespējas retāk dotos uz veikalu, jo infekcijas izplatība ir nekontrolēta.

"Mazāk nekā 50% pēc epidemioloģiskiem datiem var izsekot, kur šī infekcija cilvēkam ir dabūta," uzsvēra Līviņa.

Viņa brīdināja, ka "Covid infekciju šobrīd ir iespējams satikt jebkur", tāpēc – jo mazāk iesim ārpus savas mājsaimniecības, jo lielāka iespēja nesaslimt, pasargājot sevi un savus tuvos.

Ceturtdien tika pastiprināti ierobežojumi, jo Latvijai līdz šim nav izdevies stabilizēt situāciju ar Covid-19 izplatību, uzsvēra Līviņa. Šeit ir iespējams iepazīties ar ieviestajiem ierobežojumiem.

Analizējot datus, Līviņa skaidroja, ka pēdējo dienu saslimšanas izplatības statistika rāda, ka jaunatklāto gadījumu skaits pieaug un nav izdevies panākt stabilizāciju. "Vairs nerunājam par Latviju kā drošu valsti, kur Covid-19 ir ierobežots," akcentēja Līviņa, jo Latvijā ir pārsniegts arī vidējais saslimstības līmenis Eiropas Savienībā.

Līdz ar to, lai Latvijas veselības aprūpes sistēma varētu tikt gala ar šo situāciju, ir jāveic lielāki piesardzības pasākumi, par ko ceturtdien lēma valdība.

Tomēr šis ir arī Ziemassvētku laiks, tāpēc Līviņa aicināja sabiedrību svētkus svinēt droši, ievērojot noteiktos ierobežojumus. "Vēl joprojām Ziemassvētkus mēs drīkstam svinēt un noteikti svinam savā ģimenes lokā mājās, savā mājsaimniecībā, ar cilvēkiem, kuriem ikdienā dzīvojam kopā," skaidroja Līviņa.

Šajā laikā noteikti vajag arī atcerēties par visiem mīļajiem un tuvajiem, taču šoreiz izvairīsimies pārējos apciemot klātienē, bet joprojām mēs varam turpināt sazvanīties gan pa telefonu, gan izmantojot citas platformas, izmantot radošāku pieeju drošām svētku svinībām aicināja Līviņa.

It īpaši viņa uzsvēra šajā laikā neaizmirst gados vecākus cilvēkus, kuriem visvairāk no Covid-19 infekcijas ir jāpiesargājas. "Ja mums ir gados vecāki tuvinieki, kas nedzīvo ar mums vienā mājsaimniecībā, tad noteikti izvairīsimies satikt viņus klātienē, lai pasargātu," uzsvēra VM pārstāve.

Viņa norādīja, ka viņiem var piezvanīt vai aizsūtīt kādas dāvaniņas.

Joprojām cilvēki tiek aicināti doties dabā, jo svaigs gaiss ir ļoti svarīgs. Arī sportot ārā joprojām ir atļauts, viņa uzsvēra. "Cilvēki var nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, vienkārši šis ir tāds laiks, kad ir piesardzīgi jādzīvo".

Pēdējā diennaktī veikti 9748 Covid-19 testi, reģistrēti 892 jauni saslimšanas gadījumi, bet 15 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!