Foto: Privātais arhīvs

Drošības policijas (DP) rīcībā jau iepriekš bija informācija par, visticamāk, kritušā Latvijas iedzīvotāja ceļošanu uz Ukrainu nolūkā pievienoties nelikumīgajiem kaujinieku grupējumiem, apstiprināja DP.

DP veic pārbaudi saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par šī Latvijas iedzīvotāja bojāeju kaujās Ukrainā.

Vienlaikus DP atkārtoti aicina Latvijas iedzīvotājus nepakļauties atsevišķu tā sauktās Jaunkrievijas un Krievu pasaules koncepta propagandētajiem un neiesaistīties prettiesiskās aktivitātēs ne Ukrainā, ne citos reģionos, kur notiek bruņoti konflikti.

Personas, kuras Latvijā idealizē un ideoloģiski atbalsta nelikumīgos kaujinieku grupējumus, kas vēršas pret Ukrainas teritoriālo integritāti, veicina Latvijas iedzīvotāju radikalizāciju, līdz ar to nes morālu atbildību par ideoloģiski ietekmētu jauniešu bojāeju bruņotos konfliktos ārvalstīs, uzsver DP.


Šis traģiskais gadījums arī vēlreiz apliecina, ka ir nepieciešams paplašināt valsts drošības iestāžu spējas preventīvi vērsties ar dažādiem tiesiskiem instrumentiem pret personām, kuras iesaistās bruņotos konfliktos ārvalstīs, norāda DP.

Jau ziņots, ka Ukrainā teroristu rindās varētu būt gājis bojā pirmais ar Latviju saistītais kaujinieks, liecina konfliktam Ukrainā veltītās vietnēs ievietota informācija. Vietnē "psb4ukr.org", kas apkopo datus par Ukrainā karojošajiem ārvalstu algotņiem, kā pašpasludinātās "Luhanaskas tautas republikas" kaujinieks minēts Rodions Kušnirs, kurš sociālajos tīklos figurē arī ar vārdu Deniss Morozovs.

Kā viņa dzīvesvietas adrese minēta Rīga, Latvija, sociālajos tīklos ievietotajos attēlos viņš ir redzams Rīgā, kā arī Donbasā pozējam ar ieročiem. Sociālajos tīklos arī cirkulē bilde ar kaujinieku, kurā teikts, ka Kušnirs ir brīvprātīgais no Latvijas, ietilpst kaujinieku bataljonā "Vostok" un gājis bojā 21.janvārī no lodes trāpījuma sirds apvidū.

DP izmeklē kriminālprocesu, kas tika sākts pēc tam, kad pērn internetā parādījās video, kurā trīs ludzānieši publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Toreiz video parādījās Vjačeslavs Visockis un Valentīns Milutins, bet Kušnira uzvārds nefigurēja. Arī DP tagad apstiprināja, ka Kušnirs nav starp trīs ludzāniešiem.

DP noskaidrojusi, ka videomateriālos redzamie vīrieši ir Latvijas iedzīvotāji - divi ir Latvijas pilsoņi un viens ir nepilsonis. DP pret trijotni sāka kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu.

Šajā lietā patlaban kopumā figurē septiņas personas. Procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. DP nesen veica kratīšanu viņa dzīvesvietā. Lindermans  sacīja, ka ar Kušniru nav pazīstams. Lindermanam neesot zināms par bojāgājušajiem kaujiniekiem, kas būtu saistīti ar Latviju, bet tikai par ievainotajiem.

Saistībā ar šo kriminālprocesu pagājušajā nedēļā kratīšana tika veikta biedrības "GVD Baltija" dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam. Biedrība "GVD Baltija" bija izcēlusies ar to, ka pērn Rīgas mikrorajonos sarīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!