Foto: F64

Ierobežojumi maija beigās Rīgā gaidāmā Austrumu partnerības samita laikā būs mazāki par NATO samitā pieredzētajiem, tā ceturtdien preses konferencē Ārlietu ministrijā informēja Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks Juris Leitietis.

DP pārstāvis klātesošajiem gan norādīja, ka plānotie drošības pasākumi būs stingrāki nekā līdz šim, jo paredzēts, ka Austrumu partnerības pasākumus apmeklēs aptuveni 40 delegācijas, kuru vidū ir 60 augstākās apsargājamās amatpersonas, kurām ir noteikts ļoti augsts drošības līmenis. "Šī iemesla dēļ Latvija šo drošības līmeni samita laikā nedrīkst samazināt," pauda Leitietis.

"Ja runājam par drošības nodrošinājumu, tas tiks veikts gan ar tehniskajiem, gan ar cilvēkresursiem," sacīja DP priekšnieka vietnieks, aicinot pilsētas iedzīvotājus un viesus būt saprotošiem. Tāpat viņš informēja, ka samita laikā virs Rīgas dežurēs helikopteri, atsevišķas ēkas tiks norobežotas, kā arī tiks ierobežota satiksme noteiktās vietās. Pārsvarā tas būs ap Latvijas prezidentūras galveno norises vietu - Latvijas Nacionālo bibliotēku, kā arī viesnīcu "Radisson SAS Daugava" un Melngalvja nama apkārtni.

Tāpat tiks slēgta transporta kustība 19.novembra krastmalā no 1905.gada pieminekļa līdz Vanšu tiltam, Kuģu ielā un uz Akmens tilta, pār kuru varēs pārvietoties kājāmgājēji, kā arī sabiedriskais un operatīvais transports. Konkrēta informācija par ielām un to posmiem, kuri tiks slēgti, tiks publicēti Valsts policijas, Latvijas prezidentūras, kā arī Rīgas domes mājaslapās.

"Kopumā ierobežojumi būs mazāki nekā NATO samita laikā un plānotajā maratonā," sacīja Leitietis.

Kā ziņots, Latvija kā ES Padomes prezidējošā valsts 21.maijā un 22.maijā Rīgā rīkos vienu no svarīgākajiem prezidentūras ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samitu. Paredzēts, ka sanāksmē piedalīsies 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība, tostarp Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Rīgas samits būs pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Plānots, ka samitā tiks izvērtēti sākotnējie asociācijas līgumu pagaidu īstenošanas rezultāti. 

Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu. Tāpat ES apliecinās stingru politisko un praktisko atbalstu asociācijas līgumu īstenošanai.

Samitā tiks uzsvērti partnerības politikas veidošanas principi - partnerība, kas balstīta uz atvērtību, caurskatāmību un abpusēji kopīgu mērķu noteikšanu, kam nav konfrontējoša rakstura. Tāpat tiks akcentēts, ka Austrumu partnerība nav vērsta pret kādu no trešajām pusēm.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!