Foto: AFI

Kratīšanā partijas "Par dzimto valodu!" līdera Vladimira Lindermana dzīvesvietā Drošības policija (DP) izņēmusi viņa datoru, zibatmiņas, diskus, kā arī dokumentus ar informāciju par Latgalē veikto aptauju, pastāstīja Lindermans.

Viņš arī sacīja, ka kratīšana notikusi pie viņa domubiedriem Ilariona Girsa, Jevgēņija Osipova, kā arī pie partijas pārstāvja Daugavpilī Genādija Peskova.

Lindermans neredz iespēju, kā šī "lieta varētu nonākt līdz tiesai". Viņš arī uzskata, ka šī kratīšana varētu tikt veikta ar mērķi iebiedēt partijas pārstāvjus un domubiedrus.

Arī kratīšanā pie Osipova esot izņemti datori, tostarp arī viņa bērnu datori, dokumenti, tostarp bērnu dzimšanas apliecības un laulības apliecība, kā arī dažādi diski. Pie viņa, iespējams, tika meklēta karte, kur Latgale varētu būt atveidota kā autonomā teritorija, pieļauj Osipovs.

Viņš kratīšanu saistīja ar vēlmi traucēt partijai piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Vienlaikus Osipovs norādīja, ka nekāds likums neesot pārkāpts.

Kā ziņots, DP šorīt veikusi kratīšanu partijas "Par dzimto valodu!" līdera Vladimira Lindermana dzīvesvietā. DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa norādīja, ka procesuālās darbības, tajā skaitā kratīšana, veikta kriminālprocesā, kas sākts šī gada oktobrī pēc Krimināllikuma 83.panta 2.daļas - par organizatorisku darbību, kas vērsta uz Latvijas Republikas teritoriālās vienotības graušanu. Saskaņā ar Krimināllikumu par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

DP oktobrī vērtēja Lindermana publiskos izteikumus par Latgales autonomijas ideju. Lindermans rudenī pauda viedokli, ka Latgales autonomija Latvijas sastāvā būtu adekvāta atbilde valdošo partiju centieniem apturēt un nepieļaut referendumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Jau ziņots, ka Lindermans vairākkārt rīkojis un piedalījies dažādās protesta akcijās. Latvijas Ģenerālprokuratūra viņu savulaik izsludināja starptautiskā meklēšanā, apsūdzot par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu un mainīt valsts iekārtu. Tāpat Lindermans tika apsūdzēts par trotila glabāšanu. Viņš vairākus gadus uzturējās Krievijā, taču tur tika aizturēts un izdots Latvijai.

Vēlāk pret Lindermanu sāktā krimināllieta daļā par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu tika izbeigta, bet par neatļautu sprāgstvielu glabāšanu tiesa viņu attaisnoja.

Pēc Lindermana vadītās biedrības "Dzimtā valoda" iniciatīvas vēl pērn tika savākts nepieciešamais parakstu skaits referenduma rīkošanai par to, lai Latvijas Satversmē krievu valodai tiktu noteikts otras valsts valodas statuss. Kaut arī referendumā šī iecere cieta pamatīgu sakāvi, Lindermans pauda viedokli, ka viņa mērķis esot sasniegts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!