Foto: LETA

Drošības policijā (DP) paskaidrojumu pieņemšana no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekiem Jutas Strīķes un Jura Juraša par intervijās pausto ir samērīga darbība un nekādā veidā nav uzskatāma par antikonstitucionālu vai nedemokrātisku.

DP preses sekretāre Līga Pētersone skaidroja, ka 14. aprīlī DP saņēma no Ģenerālprokuratūras pārsūtītu iesniegumu, kurā norādīts uz iespējamiem pārkāpumiem atsevišķu KNAB amatpersonu darbībā. DP atgādina, ka demokrātiskā un tiesiskā valstī ikvienam ir tiesības vērsties valsts drošības iestādē vai tiesību aizsardzības institūcijā, ja persona uzskata, ka ir aizskartas viņas tiesības vai pastāv aizdomas, ka ir noticis noziedzīgs nodarījums.

Ja DP kā valsts drošības iestāde sāks "šķirot iesnieguma autorus labajos un sliktajos, vai - šo iesniegumu mēs skatīsimies, šo - nē, jo to ir uzrakstījis sliktais iesniedzējs, vai arī tajā ir uzrakstītas sliktas lietas par labu cilvēku, tad tā nebūs ne demokrātiska, ne tiesiska rīcība".

Saņemot iesniegumu, kurā ir norādīts uz iespējamiem pārkāpumiem, DP pienākums ir izvērtēt tajā minēto informāciju neatkarīgi no tā, kas ir šī iesnieguma autors vai par kuras personas iespējamiem pārkāpumiem iesniegumā ir minēts.

Lai vispusīgi un objektīvi noskaidrotu situāciju, atbildīgā amatpersona ir tiesīga pieprasīt paskaidrojumus. Tieši tas tika izdarīts, proti, no KNAB darbiniekiem pieņemti paskaidrojumi. Šāda darbība ir samērīga un nekādā veidā nav uzskatāma par antikonstitucionālu vai nedemokrātisku.

"Īpaši vēlamies uzsvērt, ka, pamatojoties uz saņemto iesniegumu, DP veic pārbaudi un personas tika uzaicinātas uz paskaidrojumu sniegšanu tikai un vienīgi pārbaudes ietvaros," norādīja DP.

Jau ziņots, ka DP ierosināta resoriskā pārbaude par Strīķes un Juraša intervijās Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "1 pret 1" un žurnālam "Ir" pausto viedokli, proti, tiek pārbaudīts, vai šāda viedokļa paušana nav nodarījusi kaitējumu valstij, vēsta portāls "www.irir.lv".

Atstādinātā KNAB priekšnieka vietniece Strīķe trešdien bija izsaukta uz DP, lai uzklausītu viņas paskaidrojumus par februārī notikušo interviju raidījumam "1 pret 1", žurnālu "Ir" informējusi Strīķe. Pārbaude ierosināta pēc tam, kad KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks vērsies ar virkni sūdzību tiesībsargājošajās iestādēs, tostarp Ģenerālprokuratūrā, bet prokuratūra nodevusi šos materiālus DP, kuras kompetencē ir izmeklēt noziegumus pret valsti.

Tikšanās laikā jautājumi uzdoti tikai par viņas intervijā sacīto, teica Strīķe. Ar lietas materiāliem viņa neesot iepazīstināta. Strīķei jautāts, kā viņa pati vērtē - vai LTV sniegtā intervija ir kaitējusi Latvijas valstij. No šiem jautājumiem viņai radies priekšstats, ka tiek pārbaudīts iespējamais noziegums pret valsti - kaitniecība. Šāds noziegums ir paredzēts Krimināllikuma 89. pantā - darbība vai bezdarbība, kas vērsta uz konkrētu nozaru vai iestāžu darbības graušanu "nolūkā kaitēt Latvijas Republikai". Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana no pieciem līdz 12 gadiem.

Pēc Strīķes domām, šādas darbības metodes līdzinās "Putina drošības dienestu uzvedības modelim, lai gan [prokuratūrai] būtu jānodrošina sabiedrības aizsardzība pret jebkādu patvaļu".

Asi notiekošo kritizējis arī KNAB Operatīvo izstrāžu daļas vadītājs Juris Jurašs. Viņš "Ir" informēja, ka pirmdien bija izsaukts uz DP. Iemesls tam esot pērn augustā intervijā žurnālam "Ir" paustais kritiskais viedoklis par KNAB notiekošo. No izmeklētāju jautājumiem viņam radies iespaids, ka tiek pārbaudīts, vai "mana viedokļa paušana apdraud Latvijas iestāšanos OECD".

Uzaicinājumu ierasties DP saņēmusi arī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!