Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 13. oktobrī, biedrība "Latvijas Airsoft spēlētāju asociācija" netālu no Ādažu poligona rīko militārās simulācijas "airsoft" spēli. Drošības policija par pasākumu ir informēta un plānojusi pievērst tā norisei pastiprinātu uzmanību.

"airsoft" mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka pasākums rīkots kā 2018. gada sezonas noslēguma pasākums ar nosaukumu "Saullēkts pār Kabulu". Spēles leģenda paredz, ka NATO misijas Afganistānā (ISAF) karaspēks ieradies Afganistānā, lai apspiestu "Taliban" kustību. Pēc ilgstošām cīņām ISAF komanda lūdz palīdzību privātajiem militārajiem uzņēmumiem. Tajā pašā laikā šajā konfrontācijā iekļauta arī Afganistānas Tautas armija.

Militārā simulācijas spēle notiks Ādažu novada Ataros, kas ir aptuveni kilometra attālumā no Latvijas Nacionālo bruņoto spēku poligona.

Drošības policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka valsts drošības iestāde ir informēta par minēto pasākumu. Ņemot vērā ģeogrāfisko izvietojumu un kopumā militārās simulācijas aktivitāšu radītos riskus, dienests sadarbībā ar citām institūcijām pievērsīs pastiprinātu uzmanību minētajam pasākumam un ar tā norisi saistītiem drošības jautājumiem.

Latvijas Airsoft spēlētāju asociācijas valdes loceklis Dmitrijs Medvedevs norāda, ka "airsoft" noritēs privātā teritorijā un par to informēta Drošības policija, Militārā policija, Ādažu novada dome, Ādažu pašvaldības policija un Valsts policija. Plānots, ka pasākumā piedalīsies vairāki simti cilvēku, tai skaitā dalībnieki no ārzemēm.

"Ņemot vērā norādi, ka Drošības policija pastiprināti pievērsīs uzmanību pasākumam, asociācija aicina tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas atrasties pasākuma norises vietā vai pat piedalīties tajā, lai novērstu jebkādas saprātīgas šaubas par to, ka spēle var tikt izmantota kā piesegs jebkādām provokatīvām darbībām. Pasākumam nav nekādas saistības ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku poligona teritoriju kā arī nepastāv nekādu militārās simulācijas aktivitāšu risku. Atkārtoti jānorāda, ka šāda veida pasākumi ir izklaide, kas atzīta visā pasaulē," uzsver Medvedevs.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā "airsoft" biedrība atcēla tās rīkotu turnīru pēc tam, kad no Latvijas tika izraidīti trīs uz turnīru ieradušies Krievijas pilsoņi. Personas bija iekļautas "melnajā sarakstā".

"Airsoft" ir aktīva militārās simulācijas spēle, kurā dalībnieki sadalās komandās un izmanto kaujas ieroču kopijas, kā arī citu reālajam līdzīgu un īstu militāro ekipējumu. Airsofta ieroči šauj ar plastmasas lodītēm, par dzinējspēku izmantojot saspiestu gaisu, atsperes vai elektromotoru.

Jau iepriekš DP skaidrojis, ka militārā simulācija var tikt izmantota kā piesegs provokatīvām darbībām, tādējādi gan airsofts, gan lāzertags, gan arī citu militārās simulācijas pasākumu dalībnieki tiek pakļauti pastiprinātu pārbaužu riskam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!