Foto: F64

Darbam ar valsts noslēpumu pērn Latvijā iesniegtas 1874 atļaujas, ziņojumā par 2013.gadu norāda Drošības policija (DP).

No visām izsniegtajām pielaidēm 1253 ir otrās kategorijas, bet 621 - trešās kategorijas speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu. Salīdzinot ar 2012.gadu, pērn šādas atļaujas izsniegtas vairāk – 2012.gadā kopumā piešķirtas 1565 atļaujas, no kurām 1015 bija otrās kategorijas, bet trešās kategorijas atļaujas bija 550.

Pērn DP 23 gadījumos pieņēma lēmumu liegt pieeju valsts noslēpumam, tādējādi ierobežojot personu tiesības turpmāk ieņemt noteiktus amatus, kas ir saistīti ar valsts noslēpuma izmantošanu. Visbiežāk DP pieņēma lēmumu atteikt pieeju valsts noslēpumam, jo iegūta informācija, ka persona saukta pie kriminālatbildības, vai arī konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt personas uzticamību un spēju glabāt valsts noslēpumu, teikts gada pārskatā.

Dažādu iemeslu dēļ pērn DP anulēja 1784 speciālās atļaujas.

Savukārt, lai konstatētu un novērstu nesankcionētu noklausīšanos, 2013.gadā ar elektronisku ierīču palīdzību 134 reizes izmantota speciālā tehnika un pārbaudītas Saeimas, Ministru prezidenta darba telpas, Augstākās tiesas un Rīgas apgabaltiesas telpas un citas valsts institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!