Foto: AFP/Scanpix

Nevar izslēgt iespēju, ka Krievija Rīgā nākamnedēļ paredzēto Eiropraidu var izmantot propagandas vajadzībām, lai izplatītu mītu par Rietumu pasaules "morālo pagrimumu", atzina Drošības policijā (DP).

DP skaidroja, ka provokāciju iespēja pastāv ikvienā publiskā pasākumā, kas sabiedrībā izraisa neviennozīmīgu vai pretrunīgu reakciju. Šis gājiens nav izņēmums. DP vērtējumā šajā pasākumā provokāciju iespēja ir lielāka nekā nesen notikušā Austrumu partnerības samita laikā, jo tas notiks pilsētas centrā, nevis ierobežotas pieejamības teritorijā kā samits.

Turklāt, ņemot vērā, ka šim pasākumam būs pievērsta pastiprināta starptautiskās sabiedrības uzmanība, pastāv risks, ka ar provokatīvām darbībām to savas popularitātes vairošanai sabiedrībā var izmantot dažādu populistisku organizāciju pārstāvji.

Jau ziņots, ka biedrība "Mozaīka" 20. jūnijā pie Vērmanes dārza plāno rīkot gājienu un sapulci, kas sabiedrībā tiek saukts par Eiropraidu. Gājiens pieteikts maršrutā Vērmanes dārzs-Tērbatas iela-Bruņinieku iela-Brīvības iela-Brīvības bulvāris-Vērmanes dārzs un sapulce - Vērmanes dārzā.

Kā pasākuma mērķis minēts "veicināt sabiedrības izpratni par cilvēktiesībām, dažādību, seksualitāti, dzimuma identitāti un ar to saistītiem jautājumiem un informēt par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu cilvēku tiesisko stāvokli Latvijā, pieprasīt grozījumu izdarīšanu normatīvajos aktos, kas nodrošinātu visu cilvēku neatkarīgi no viņu piederības kādai sabiedrības grupai vienlīdzīgas tiesības dažādās dzīves jomās, kā arī svinēt daudzveidību un demokrātiju". Plānotais dalībnieku skaits ir 2000 personu.

Vairākas sabiedriskās organizācijas jau paudušas nosodījumu gaidāmajam pasākumam. Biedrība "Antiglobālisti" mēģinājusi nepieļaut tā norisi, pasākuma laikā piesakot citus pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!