Foto: LETA
Drošības policija (DP) prognozē, ka saistībā ar gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām radikālās un ekstrēmistiskās organizācijas, kā arī neformālās grupas varētu centies tieši vai pastarpināti iesaistīties vai ietekmēt politisko procesu.

DP norādīja, ka šogad tiek prognozētas līdzīgas tendences, kā tas bijis pērn, kad minētās organizācijas koncentrējās uz iesaistīšanos politiskajā procesā Saeimas vēlēšanu kontekstā, mēģinot paplašināt atbalstītāju loku, orientējoties uz maznodrošinātajām sabiedrības grupām. Tomēr tām nav bijis plaša sabiedrības atbalsta un trūka spēcīgu, izglītotu līderu un finansējuma, kā arī bija vāja ideoloģiskā un organizatoriskā bāze.

Jau izņots, ka pērn kreisi orientētās organizācijas finansiālu un citu resursu trūkumu centās kompensēt ar provokatīvu akciju organizēšanu, savukārt labējo radikāļu vidū bija vērojamas jaunās skinhedu paaudzes veidošanās, norādīts DP darbības pārskatā par 2010.gadu.

Kā skaidroja DP, kreisi radikāli orientētās organizācijas pērn turpināja 2009.gada tendences - tiecās pēc iesaistes politiskajā darbībā, īpaši Saeimas vēlēšanu kontekstā. Resursu trūkumu organizācijas mēģinājušas kompensēt ar provokatīvu akciju organizēšanu, lai gūtu atspoguļojumu masu medijos un reklamētu savu darbību. Tāpat DP novēroja centienus konsolidēties un sadarboties ar citām līdzīgām sabiedriskajām organizācijām, tostarp ārvalstīs.

Savukārt labēji radikāli orientēto organizāciju un kustību publisko aktivitāšu intensitāti pērn Drošības policija raksturoja kā relatīvi zemu, līdzīgi kā tas ir bijis gadu iepriekš. Atsevišķas organizācijas veica pasākumus ar mērķi palielināt jauno biedru skaitu, kā arī turpināja savu piekritēju vidē izplatīt antisemītisko ideoloģiju. Tika konstatēta jaunās skinhedu ideoloģijas piekritēju paaudzes veidošanās pazīmes, galvenokārt krievvalodīgi runājošo vidē.

2010.gadā DP tika sākti seši kriminālprocesi par apzinātu nacionālā vai rasu naida izraisīšanu, ko ideoloģisku apsvērumu dēļ veikušas ekstrēmistiski vai nacionālradikāli orientētas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!