Foto: LETA
Drošības policija sākusi pārbaudi par apvienības VL-TB/LNNK" pārstāvja Jāņa Iesalnieka izteikumiem saistībā ar Norvēģijas traģēdiju.

"Drošības policijā notiek pārbaude par iesniegumā norādīto informāciju," teica Drošības policijā.

Jūlija beigās Drošības policija saņēma "Saskaņas centra" (SC) pārstāvja Valērija Agešina iesniegumu, kurā viņš lūdz sākt kriminālprocesu pret Iesalnieku par izteikumiem saistībā ar Norvēģijas traģēdiju.

SC uzskata, ka Iesalnieka paustais izteikums "Twitter" kontā ‒ "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas ‒ viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis" ‒ satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes.

Neilgi pēc tam, kad šie Iesalnieka izteikumi izpelnījās asu reakciju, viņš izsūtīja paziņojumu, kurā norādīja, ka Oslo šāvējam nevar būt attaisnojuma.

"Nekad un nevienu brīdi neesmu attaisnojis Oslo masu slepkavu, vienīgi aicinājis aizdomāties par šā notikuma cēloņiem, lai no traģiskajiem notikumiem gūtu mācību un pasargātos nākotnē.. Oslo slepkava ir slims cilvēks, kurš ar savu nežēlību un necilvēcību ir sodījis arī sevi. Tas, ko aicināju apzināties savā "Twitter" ierakstā,‒ teroristi bieži rodas sociālu netaisnību dēļ. Tā ir augsne, kas veicina šādu nelaimju iespējamību. Protams, arī nacionālo identitāti iznīcinošs multikulturālisms var būt kā viens no šādu sociālu netaisnību piemēriem," klāstīja Iesalnieks.

Pēc tam Iesalnieks nolēma rudenī paredzētajās vēlēšanās vairs nekandidēt un uz laiku apturēt darbību apvienības valdē.

Jau vēstīts, ka 32 gadus vecais labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, nogalinot astoņus un ievainojot vairākus cilvēkus, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!