Foto: DELFI

Drošības policija (DP) veic pārbaudi par iesniegumu, kurā Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Kārlis Šadurskis (V) lūdzis izvērtēt kriminālprocesa sākšanu pret EP deputāti Tatjanu Ždanoku (LKS).

Patlaban DP ir sākusi pārbaudi par iesniegumu, un nekādi lēmumi nav pieņemti. DP aģentūrai LETA nekomentēja, vai Ždanokai ir jāierodas DP, taču saskaņā ar likumu pārbaužu laikā personas var izsaukt uz paskaidrojumu sniegšanu.

Latvijas Krievu savienībā (LKS) aģentūru LETA informēja, ka Ždanokai DP jāierodas 10.aprīlī.

Ždanoka, komentējot šo jautājumu, Šadurska aktivitātes saistīja ar EP vēlēšanu tuvošanos. Ždanoka uzskata, ka "Šadurska izredzes tikt pārvēlētam EP ir tik zemas", ka viņš izmanto "Latvijas politikai tradicionālo žanru", lai atgādinātu par sevi. Viņa arī piebilst, ka Šadurskis laikam neizlasīja pašu kustības "Sutj Vremenji" manifestu, uz kuru atsaucās savā iesniegumā. Šis manifests, pēc Ždanokas teiktā, ir veltīts ideoloģiskiem un politiskiem jautājumiem filozofiskā līmenī, Krievijas liktenim un civilizācijai. Tāpat Ždanoka piebilst, ka "nav no bailīgajām", līdz ar to viņa neplāno kaut ko mainīt savos uzskatos un savā darbā.

Kā ziņots, Šadurskis 18.martā vērsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot ierosināt kriminālprocesu un saukt pie atbildības Eiroparlamenta deputāti Ždanoku par dalību un darbību organizācijās, kuru mērķis ir atjaunot PSRS, tādējādi faktiski vēršoties pret Latvijas Republikas konstitucionālo iekārtu un valsts neatkarību. Ģenerālprokuratūra iesniegumu pārsūtīja DP.

Ždanokas aktivitātes un dalība organizāciju pasākumos, kuru darbības mērķis ir panākt PSRS atjaunošanu, ir jāvērtē kā apzināta darbība pret Latvijas konstitucionālo iekārtu un neatkarību, uzskata Šadurskis.

Deputāts norādīja, ka viena no organizācijām, ar kuru aktīvi sadarbojas Ždanoka, ir kustība Krievijā "Sutj Vremenji", kuras pamatdokuments, manifests, nepārprotami vēsta mērķi atjaunot PSRS visā tās integritātē, kas iekļauj arī Latvijas Republiku. Organizācijas atzars darbojas arī Latvijā. Ar kustību saistītajās interneta vietnēs atklāti tiek izmantota un slavināta PSRS simbolika un citi materiāli, kas saistāmi ar genocīdu pret cilvēci.

Kustība ir izveidota 2011.gada augustā. Šadurskis norādīja, ka publiski pieejamā informācija liecina, ka Ždanoka ir piedalījusies vismaz divos šīs organizācijas pasākumos. Viens no tiem notika pavisam nesen, 2.martā, Kostromas apgabala Aļeksandovskas ciemā Krievijas Federācijā. Pasākuma mērķis bija plānot un veikt darbības, lai atbalstītu Krievijas Federāciju neatkarīgās Ukrainas teritorijas - Krimas pussalas - okupācijai.

Šadurskis paudis aizdomas, ka arī citas sabiedriskās organizācijas, kurās darbojas Ždanoka, ir tikai aizsegs, lai plānotu un virzītu idejas par PSRS atjaunošanu, sabiedrisku nemieru plānošanu un organizēšanu bijušajā PSRS teritorijā, kā arī darbībām, kas vērstas pret Latvijas konstitucionālo iekārtu un valsts neatkarību.

Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (RP) pirmdien nosūtījis vēstuli Eiropas Parlamenta (EP) Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupai, aicinot izslēgt Ždanoku no šīs politiskās grupas, jo viņa klaji aizstāv Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!