Foto: AP/Scanpix

Lai gan terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems, terorisma draudu situācija Eiropā kļūst arvien komplicētāka, secinājusi Latvijas Drošības policija (DP).

Nesen notika ikgadējā DP Pretterorisma centra ekspertu konsultatīvās padomes sēde, kurā tās pārstāvji tika iepazīstināti ar terorisma draudu situācijas Latvijā aktuālāko vērtējumu. Sēdē uzsvērts, ka, lai gan terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems, terorisma draudu situācija Eiropā kļūst arvien komplicētāka. Šobrīd galvenais terorisma riska faktors Eiropā ir islāmistu no dažādām Eiropas valstīm ceļošana uz Sīriju, ko turpina veicināt arī arvien plašāk interneta vidē pieejamie terorisma propagandas materiāli.

Pamatotas bažas Eiropas valstu drošības iestādēm rada fakts, ka pēc atgriešanās savās mītnes valstīs šie islāmisti var īstenot gan terorisma atbalsta aktivitātes, gan arī rīkot terora aktus. To apliecina 2014.gada 24.maijā Briselē notikušais uzbrukums, kura organizētājs nesen bija atgriezies no Sīrijas un Irākas reģiona.

Neraugoties uz to, ka terorisma draudu līmenis Latvijā saglabājas zems, DP Pretterorisma centrs 2014.gadā turpināja attīstīt nacionālo pretterorisma sistēmu, nodrošinot tās gatavību operatīvi un efektīvi reaģēt terorisma draudu pieauguma gadījumā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2014.gadā centrs koordinēja kritiskās infrastruktūras un cilvēku masveida pulcēšanās objektu drošības procedūru izstrādi, veica šo objektu apsekošanas, organizēja drošības režīma efektivitātes pārbaudes mācības un sniedza rekomendācijas drošības pasākumu pilnveidošanai.

DP Pretterorisma centrs turpina analizēt situāciju pretterorisma jomā Eiropā un uzturēt regulārus kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem.

DP atklāj, ka informācijas analīze liecina par radikalizācijas tendenču pieaugumu un terorisma draudu paplašināšanos Eiropā, ietekmējot drošības situāciju vairākās kontinenta valstīs, tostarp valstīs, kur iepriekš terorisma draudu līmenis bija salīdzinoši zems. 2014.gadā notikušie un novērstie terora akti liecina, ka, neraugoties uz intensīvajiem pretterorisma pasākumiem, islāmistu teroristu radīto draudu līmenis Eiropā tuvākajā nākotnē nemazināsies, norāda DP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!