Demokrātiskā partija "Saimnieks" (DPS) turpmāk sauksies Latvijas Demokrātiskā partija un tās politiskā darbība būs vērsta uz sociāldemokrātisko principu īstenošanu.
Tā svētdien nolēma DPS 6.kongresa dalībnieki. Par nosaukuma maiņu no nedaudz vairāk kā 200 delegātiem nebalsoja - atturējās tikai divi delegāti, bet balsojot par ideoloģiju pret bija trīs un tikpat arī atturējās.

Kongress arī uzdeva partijas valdei nedēļas laikā sagatavot un iesniegt Tieslietu ministrijā dokumentus par partijas nosaukuma maiņu. Delegāti arī pieņēma grozījumus DPS programmā un statūtos, kas nepieciešami līdz ar partijas nosaukuma un politiskās idoloģijas maiņu.

Jau kongresa atklāšanā partijas vadītāji atzina, ka ir jālemj par politiskās orientācijas maiņu atbilstoši situācijai. Līdz šim centriskās partijas DPS elektorāta - vidējo un mazo uzņēmēju un inteliģences pārstāvju - labklājības līmenis ir pazeminājies, tāpēc arī DPS ir jākļūst "kreisākai".

DPS pārstāvis Igors Graurs delegātus informēja, ka gada laikā DPS intensīvi meklējusi arī iespējamos sadarbības partnerus starp politiskajiem spēkiem. Sākotnēji tie bijuši četri - "Latvijas Ceļš", Jaunā partija, Latvijas Zemnieku savienība un sociāldemokrāti, taču laika gaitā cieša sadarbība izveidojusies tikai ar sociāldemokrātiem.

Graurs atzina, ka pagaidām ir pāragri runāt par sadarbības ar sociāldemokrātiem galīgo formu, taču ir skaidrs, ka abām partijām ir daudz kopīga. Turklāt, konsolidējot spēkus, ir lielākas iespējas kaut ko mainīt pašreizējā politiskajā situācijā.

Līdz ar politiskās orientācijas maiņu jāmainās arī partijas nosaukumam - šāds ierosinājums izskanējis gan no partijas nodaļām, gan arī augstākajām pārvaldes institūcijām, kongresā sacīja DPS pārstāvis Alfrēds Čepānis.

Viņaprāt, partijas nosaukumam ir jāatspoguļo partijas politiskais virziens, turklāt pasaules prakse rāda, ka partijas nosaukumos nelieto apzīmējumus, kas sīkāk raksturo partijas darbības raksturu.

Turklāt DPS, ambiciozi nodēvējot sevi par "Saimnieku", nav varējusi šo nosaukumu attaisnot, atzina Čepānis. Tāpēc arī viņš ierosināja kongresam lemt par partijas nosaukuma maiņu, ko delegāti arī atbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!