Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Latvijā ierobežojusi piekļuvi tīmekļvietnei "stradnieki.org", kurā ilgstoši tiek izplatīta komunisma propaganda, tostarp, aicinot dalībniekus pievienoties "marksisma pulciņiem", izriet no publicētā lēmuma oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Oficiālajā paziņojumā norādīts, ka NEPLP šo lēmumu pieņēma, izvērtējot NEPLP Monitoringa departamenta 12. oktobra pārbaudes ziņojumu.

Jau 4. oktobrī NEPLP no kādas citas Latvijas valsts iestādes saņēma vēstuli, kurā secināts, ka "stradnieki.org" izplatītais saturs rada apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai, kā arī sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

Lēmumā arī norādīts, ka, veicot tīmekļvietnes pārbaudi, NEPLP un kompetentā valsts pārvaldes iestāde ir konstatējusi, ka tīmekļvietnē tiek izplatīta arī sagrozīta un nepatiesa informācija, kas satur pazīmes, kas norāda uz centieniem izraisīt nesaticību atšķirīgu sociālo slāņu pārstāvju vidū, izplatīt Krievijas ārpolitiskajām interesēm atbilstošus vēstījumus un komunisma ideoloģiju, kā arī attaisnot padomju armijas darbības Otrā pasaules kara laikā Latvijā.

"Šāda informācija Latvijas informatīvajā telpā var radīt maldīgu priekšstatu par notikumiem pasaulē, negatīvi ietekmēt dažādu sabiedrības grupu līdzāspastāvēšanu un radīt apdraudējumu Latvijas valsts drošībai," rakstīts lēmumā.

Kā piemēri lēmumā minēti vairāki raksti pret pieminekļa Uzvaras parkā nojaukšanu.

Analizējot tīmekļa vietnē publicēto saturu, NEPLP secināja, ka plašam personu lokam, cita starpā, tiek pastarpināti idealizētas un izplatītas komunisma idejas un principi, tiražēti atsevišķi Krievijas ārpolitiskajām interesēm atbilstoši vēstījumi par Latviju un mēģināts attaisnot komunisma ideoloģijā balstītos pastrādātos noziegumus pret Latvijas iedzīvotājiem.

Tāpat secināts, ka tīmekļvietnē tiek izplatīta informācija, kas negatīvi ietekmē dažādu sabiedrības grupu mierīgu līdzāspastāvēšanu arī Latvijā un rada riskus dažādām negatīvām provokācijām, kas rada būtisku apdraudējumu Latvijas valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

Tiesības uz vārda brīvību nav absolūtas

Attiecīgi NEPLP nolēma Latvijā bloķēt piekļuvi minētajai lapai. Lēmumā skaidrots, ka, lai arī Satversmes 100. pants nodrošina vārda brīvību valstī, tā nav absolūta, proti, tiesības uz vārda brīvību nav absolūtas un var tikt ierobežotas, ja tas nepieciešams sabiedrības interešu labā.

"Gan no Satversmes, gan arī no Latvijai saistošajiem starptautiskajiem cilvēktiesību dokumentiem izriet, ka tiesības uz vārda brīvību var ierobežot. Valsts var noteikt vārda brīvības ierobežojumus gadījumos, kad personas tiesības uz vārda brīvību tieši ietekmē citu personu tiesības, kā arī gadījumos, kad vārda brīvība rada nepārprotamus un tiešus draudus sabiedrībai," skaidrots lēmumā.

Jau ziņots, ka kopš 24. februāra, kad Krievija uzsāka neprovocēto iebrukumu Ukrainā, NEPLP bloķējusi piekļuvi virknei dažādu mājaslapu, kā arī televīzijas kanālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!