Foto: Shutterstock

Ceturtdien Zemgales rajona tiesa Jelgavā turpināja skatīt traģisko "mājdzemdību" krimināllietu. Jelgavā smagās dzemdībās mira māte un bērns, tās pieņēma sievietes tēvs un vīrs, kuriem nav medicīniskās izglītības. Viņus vieno reliģiskā draudze, kas pazīstama ar norobežošanos no ārpasaules un liegumu vērsties pie mediķiem. Policija sākusi draudzi pārbaudīt, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Šajā krimināllietā par neatļautu ārstēšanu un medicīniskās palīdzības liegšanu apsūdzētas trīs personas. Kā noskaidrojusi "Panorāma," pēdējās nedēļās Valsts policija saistībā ar šo draudzi saņēmusi vēl papildu informāciju par, iespējams, citām nelikumīgām darbībām, kas arī vērstas pret cilvēku veselību.

Uzsākta pārbaude sadarbībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un bāriņtiesu. Draudzē reģistrēti vairāki desmiti bērnu. Noskaidrots, ka viņiem visiem ir ģimenes ārsts, taču pagaidām nav zināms, vai viņi to apmeklē.

Jelgavas novada bāriņtiesa "Panorāmai" izteicās, ka cer, ka draudzes darbību apturēs. Izrādās, satraukums ir par mirušās sievietes māsu, kurai arī drīzumā gaidāmas dzemdības.

"Mēs runājām ar bāriņtiesu, ka tā sadarbībā ar sociālo dienestu meklēs kontaktu ar šo jauno sievieti, lai pārliecinātos par to, kā viņa pati raugās uz šo situāciju, vai viņa ir, vai nav bijusi pie mediķiem," raidījumam "Panorāma" pastāstīja Valentīna Gorbunova, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāve.

Jelgavas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Solveiga Alksne savukārt cerot, ka šis kriminālprocess varbūt izglābs nākamos bērnus, arī jaundzimušos.

Jau vēstīts, ka Zemgales rajona tiesa, izskatot krimināllietu, kurā saistībā ar mātes un bērna nāvi mājdzemdībās apsūdzēti vairāki Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes locekļi, tai skaitā mirušās sievietes vīrs un tēvs, kā arī draudzes garīgā līdera sieva, mainījusi drošības līdzekli iepriekš apcietinātajiem apsūdzētajiem, vēstīja ziņu aģentūra LETA. Apcietinājums kā drošības līdzeklis iepriekš noteikts abiem apsūdzētajiem vīriešiem. Taču ceturtdien pieņemts lēmums par drošības līdzekļa grozīšanu uz nodošanu policijas uzraudzībā, piemērojot papildus drošības līdzekli – aizliegumu izbraukt no valsts.

Laikraksts "Latvijas Avīze" iepriekš ziņoja, ka 21 gadus vecajai sievietei 14.maijā sākās dzemdības. Viņas 25 gadus vecais vīrs Renārs, 51 gadus vecais tēvs Valdis Simsons un 40 gadus vecā reliģiskās draudzes garīgā līdera sieva Solvita Dāvida nolēmuši dzemdības pieņemt paši, lai arī nevienam no viņiem nav medicīniskas izglītības,atsaucoties uz laikrakstu, vēstīja LETA.

Dzemdību rezultātā bērns piedzimis nosmacis, bet māte vēlāk nomirusi no vissmagākās grūtniecības toksikozes formas - eklampsijas. Dzemdību laikā sievietei vīrieši turējuši sievietei kājas, mutē viņai likta karote, bet nākamajā dienā sievietei dots vien padzerties ūdeni, atsaucoties uz prokurores Zinaīdas Egles celto apsūdzību vēstīja laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!