Foto: LETA

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane pārsūdzēs Satversmes Aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par pielaides anulēšanu, liecina paziņojums medijiem.

Dreimane pirmdien žurnālistiem klātienē uz jautājumiem neatbildēja.

Paziņojumā sacīts, ka "četras reizes SAB atteica E.Dreimanes ierašanos uz pārrunām ar advokāta līdzdalību, tādējādi pārkāpjot ikviena Latvijas iedzīvotāja pamattiesības, kas nostiprinātas Satversmē". Līdz ar to SAB lēmumu pieņēmis, balstoties uz savu subjektīvo izpratni un interpretāciju par Dreimanei nezināmiem faktiem.

Viņa min, ka, visdrīzāk, šāds lēmums tas ir saistīts ar Valsts kancelejas atzinumiem investīciju strīdu aktuālajās lietās, piemēram, "Norvik bankas" strīdu ar Igaunijas uzņēmumu "Winergy". Pēc viņas uzsvērtā, tāpat Valsts kanceleja ieturējusi "stingru pozīciju" KNAB nesadalīšanas un neatkarības stiprināšanā, izstrādājot jauno likumprojektu.

"Vadot Valsts kanceleju, ļoti stingri ievēroju profesionalitātes, apolitiskuma un godprātības principus un to nepārkāpšu jebkāda spiediena ietekmē - nemainīšu atzinumus un neatlaidīšu darbiniekus uz baumu, spekulāciju un kāda nepatikas pamata, kamēr nebūs faktoloģiski pierādījumi un korekta juridiska argumentācija," paziņojusi Dreimane.

Tomēr Dreimanei SAB lēmums neesot pārsteigums. "Lēmums par pielaides anulēšanu diemžēl nav pārsteigums, un to prognozēju, ņemot vērā pārējos SAB lēmumus gan par citiem Valsts kancelejas ekspertiem, gan citām politiskām un valsts pārvaldes amatpersonām. Jāsecina, ka viss veiktais darbību kopums - gan novērtēšanas vilcināšana un procesuālie pārkāpumi, gan pielaides atņemšana tika apzināti plānota un veikta, lai rastu formālu ieganstu atbrīvot no amata," uzskata ierēdne.

Viņa arī komentē, ka jauns amats rotācijas kārtībā nekādā gadījumā nebūs kompromiss.

Viņa turpinās veikt savus darba pienākumus līdz Ministru kabineta lēmumam un jautājumu koordināciju ar valsts noslēpuma statusu deleģēs savai vietniecei tiesību aktu lietās Inesei Gailītei.

Dreimanei pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai valsts noslēpuma objektiem bija vairāk nekā 14 gadu.

Jau ziņots, ka SAB atņēmis pielaidi valsts noslēpumam Valsts kancelejas direktorei Dreimanei, un viņa tiks atbrīvota no amata, žurnālistiem pirmdien apstiprināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība"). Daļu no iemesliem premjere zina, tomēr tos neatklās.

Uz jaunu Valsts kancelejas direktora amatu tiks rīkots konkurss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!