Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome trešdien apstiprināja dokumentu, kas dzelzceļa pārvadātājiem ļauj noteikt atšķirīgas vilcienu biļešu cenas dažādā braukšanas laikā.
Pārvadātāji varēs noteikt dažādu braukšanas maksu ne tikai dažādos laika periodos, bet arī dažādos maršrutos un dažādiem ritošā sastāva veidiem, informē SPRK Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Krūmiņa.

Saskaņā ar dzelzceļa pasažieru pārvadājumu braukšanas maksas aprēķināšanas metodiku pārvadātājs ir tiesīgs noteikt papildu maksu un iekļaut to braukšanas maksā par dažādiem pārvadājumu uzlabojumiem. Piemēram, par ātrumu, ja iekšzemes pasažieru vilciena pavadītais laiks ceļā ir nozīmīgi samazināts, salīdzinot ar citiem iekšzemes pasažieru vilcieniem šajā maršrutā.

Papildu maksu varēs noteikt arī par komfortu, ja iekšzemes pasažieru vilciena vagona salona iekārtojums ir uzlabots un pasažieriem tiek piedāvātas paaugstinātas ērtības, kas nozīmīgi atšķiras no vilciena pārējo vagonu salona iekārtojuma.

Tāpat papildu maksu varēs noteikt arī par biļetes pārdošanu vilcienā, ja pārvadātājs ir nodrošinājis iespēju pasažierim iegādāties biļeti iekāpšanas stacijā vai pieturas punktā.

Pārvadātāji maksu turpmāk varēs noteikt par pasažiera veikto attālumu vai par maršruta posmiem, vai arī kombinēt abas minētās metodes.

Nosakot braukšanas maksu, pārvadātājam ir tiesības piemērot atlaides "turp un atpakaļ" biļetēm, "grupas" biļetēm un rokas bagāžas biļetēm, kā arī ieviest braukšanas maksas atlaides cita veida biļetēm.

Pārvadātājam braukšanas maksa jānosaka saskaņā ar minēto ar metodiku, savukārt SPRK izvērtēs, vai tā aprēķināta atbilstoši metodikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!