Tuvākajā laikā Latvijā jau varētu tikt novēroti pirmie no ziemotnēm atlidojušie un caurceļojošie putni, pastāstīja putnu vērotājs Kaspars Funts.

Kā pirmie pavasara vēstneši parasti atlido ķīvītes, lauku cīruļi, meža baloži, lauku baloži, sējas, baltpieres un meža zosis, kā arī mājas strazdi.

Ātrāk Latvijā ierodas tie putni, kuri ziemo netālu no Latvijas, proti, Centrāleiropā un Dienvidrietumeiropā. Ja tuvākajās nedēļās sagaidāmi tikai pirmie no ziemošanas vietām atlidojušie putni, tad lielā skaitā putnu migrācija Latvijā sāksies marta beigās un ilgs līdz maija beigām, maksimumu sasniedzot aprīļa otrajā pusē, skaidroja Funts.

Pirmajiem migrējošajiem putniem, kas atgriežas Latvijā vēl laikā, kad zemi klāj sniegs un gaisa temperatūra noslīd zem nulles, ir iespējams aiziet bojā barības trūkuma vai novārgšanas dēļ, taču tiem, kas izdzīvos, ir labākas izredzes ātrāk ierasties ligzdošanas vietās, lai ātrāk sāktu rūpēties par jauno paaudzi - izperētu, izbarotu un izvadātu mazuļus.

Saskaņā ar portālā "www.latvijasputni.lv" publicētajiem datiem 2012.gadā pirmā ķīvīte Latvijā novērota 24.februārī, pirmie lauku cīruļi - 29.februārī, pirmie meža baloži - 4.martā, sējas un baltpieres zosis - 6.martā, lauku baloži - 11.martā, bet sila cīruļi - 12.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!