Foto: LETA
Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) drīzumā uzsāks vakcinēt pret Covid-19 pirmreizēji diagnosticētos pacientus ar onkoloģiskām, onkohematoloģiskām saslimšanām un perifērisko asiņu cilmes šūnu donorus, portālu "Delfi" informēja slimnīcā.

Lai lieki neapgrūtinātu šos pacientus un donorus ar papildu pienākumiem, ārstējošais ārsts veiks visas nepieciešamās darbības – pieteiks onkoloģiskos pacientus vakcinācijai RAKUS un turpinās uzraudzīt viņu veselības stāvokli pēc vakcinācijas.

Kā skaidro slimnīcā, onkoloģiskie pacienti ietilpst augsta riska grupā attiecībā uz infekciju slimībām. Šiem pacientiem nepieciešams detalizēts veselības stāvokļa izvērtējums un tikai pēc tam ir iespējama lēmuma pieņemšana par vakcinēšanu.

Tādēļ Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja, profesore Sandra Lejniece, balstoties Eiropas Medicīnas Onkologu biedrības un Eiropas Hematologu asociācijas ekspertu ieteikumos, ir izstrādājusi rekomendācijas mūsu slimnīcas ārstiem, lai veiktu veselības stāvokļa risku izvērtējumu pirms onkoloģisko pacientu vakcinācijas.

Tāpat arī ir izveidota saziņas kārtība, kā tiks informēti ģimenes ārsti – kuri onkoloģiskie pacienti un saskaņā ar kādām veselības indikācijām ir iekļaujami prioritāri vakcinējamo pacientu grupā, lai varētu vakcinēt šos pacientus iespējami tuvāk pacienta dzīvesvietai – ģimenes ārsta praksē, tādējādi samazinot inficēšanās riskus.

RAKUS ārstējas aptuveni 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. No kopējā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pacientu skaita – onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%.

Jau vēstīts, ka personas ar hroniskām saslimšanām ietilpst trešajā prioritāri vakcinējamo personu grupā, un to provizoriski plānots vakcinēt gada pirmajā ceturksnī.

Tāpat ziņots, ka no pirmdienas pie ģimenes ārstiem sāks vakcinēt seniorus vecumā no 70 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!