Foto: LETA

Drīzumā varētu būt jāatjauno skolēnu testēšana reizi nedēļā vai biežāk, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē pieļāva Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji.

Saeimas komisijas sēde bija veltīta izglītojamo un pedagogu testēšanai pret Covid-19. Komisijas vadītājs Arvils Ašeradens (JV) vēlējās zināt, kurš un kā lēma par to, ka skolēnu testēšanu veicama nevis kā patlaban reizi nedēļā, bet gan reizi divās nedēļās.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Viktorija Čerņiševa paskaidroja, ka viņa nevar atbildēt uz šo jautājumu, jo viņa šajā Saeimas komisijas sēdē piedalās SPKC pārstāvja Jurija Perevoščikova vietā, kurš nevarēja ierasties uz šo sanāksmi. Pēc Čerņiševas teiktā, lēmumu par skolēnu testēšanu pieņem ekspertu grupa.

Neapmierināts ar saņemto atbildi, Ašeradens norādīja, ka Saeimas komisija veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) nosūtīs pieprasījumu ar lūgumu skaidrot, kā tika pieņemts lēmums par skolēnu testēšanas pieejas maiņu.

Savukārt IZM pārstāvji informēja, ka lēmums par izmaiņām skolēnu testēšanas kārtībā tika pieņemts, balstoties uz "negaidīti mazo" pozitīvo gadījumu skaitu pēc pirmajiem testiem un ar "tehniskiem iemesliem" testu veikšanas laboratorijās.

Pēc IZM pārstāvju teiktā, ministrija rosināja veikt skolēnu testēšanu reizi divās nedēļās, jo patlaban epidemioloģiskā situācija to atļauj. Vienlaikus ministrijas eksperti pieļāva, ka drīzumā varētu būt jāatjauno skolēnu testēšana reizi nedēļā vai pat biežāk. Tiesa, IZM pārstāvji neprecizēja, kad varētu tikt lemts par skolēnu biežāku testēšanu.

Saldus novada pārstāve Saulcerīte Levica vēlējās zināt valsts ekspertu viedokli par to, kā skolām rīkoties gadījumā, ja vecāki atsakās veikt saviem bērniem testu ar košļājamo kociņu. Nacionālās veselības dienesta (NVD) pārstāve Alda Reinika paskaidroja, ka gadījumā, ja vecāki nevēlas, ka viņu bērns veic "kociņu testu", tad pastāv iespēja bērnu vest uz laboratorijas punktu, kur bērnam tiks veikts uztriepes tests.

Deputāts Ivars Puga aicināja Veselības ministrijas (VM) ekspertus komentēt, vai skolās plānots atteikties no prasības par mutes un deguna aizsegu lietošanu. VM pārstāve Jana Feldmane paskaidroja, ka sejas masku lietošana pasargā no riska inficēties ar un izplatīt Covid-19, uz ko norādījušas gan Pasaules Veselības organizācija, gan Eiropas Slimību kontroles centrs.

"Pieaugot saslimstībai ar Covid-19 un vienlaikus vēloties nodrošināt izglītības procesu klātienē, mēs neplānojam mainīt prasību par masku lietošanu skolās," uzsvēra Feldmane, piebilstot, ka nav arī pierādīts, ka, lietojot sejas maskas, tostarp bērniem organismā veidotos skābekļa nepietiekamība. Puga gan piebilda, ka VM ekspertes atbilde ir formāla, un deputāts aicināja parunāt ar bērniem un viņu vecākiem, kas šajā jautājumā ir "lielāki eksperti".

Kā ziņots, otrdien, 14. septembrī, Ministru kabineta sēdē tika atbalstīts Veselības ministrijas priekšlikums pārskatīt izglītības iestādēs organizētā Covid-19 skrīninga veikšanas biežumu, turpmāk to īstenojot reizi 14 dienās.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā veiktā skrīninga rezultātā tika atklāti 13% no visiem jaunajiem Covid-19 gadījumiem.

Skolēnu vecuma grupā 41,5% no visiem nedēļas laikā atklātajiem Covid-19 gadījumiem tika atklāti tieši skrīninga izmeklēšanas rezultātā. Vienlaikus no kopējā skrīninga testu skaita – 192 470 testiem, Covid-19 pozitīvi bija 0,18%. Līdzīga pozitīvo gadījumu proporcija bija arī nedēļu iepriekš – 0,17%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!