Foto: Kadrs no video
Valsts drošības dienests (VDD) sācis vērtēt mūziķa Jāņa Lemeža dalību mūzikas festivālā Krievijas anektētajā Krimā. (Foto pa labi)

Dienestā apstiprināja, ka minētais gadījums ir zināms un dienests to vērtē atbilstoši savai kompetencei. Patlaban dienests plašākus komentārus saistībā ar konkrēto gadījumu nesniedz.

Vienlaikus VDD atgādināja, ka Krimas Autonomā Republika ir neatņemama Ukrainas sastāvdaļa. 2014.gadā Krievija veica tās prettiesisku aneksiju, uz ko reaģējot, Eiropas Savienība noteica sankcijas pret vairākām personām par Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu.

Ņemot vērā šos apstākļus, VDD aicina Latvijas iedzīvotājus neceļot uz Krimu, kā arī apzināties, ka par ES noteikto sankciju pārkāpšanu ir paredzēta kriminālatbildība.

Internetā pieejamā informācija liecina, ka festivālā "Ceļš uz Jaltu" Lemežis un krievu mākslinieks Deniss Maidanovs izpildījuši dziesmu "Balāde par zaldātu".

Līdzīgs pretrunīgi vērtēts gadījums VDD redzeslokā nokļuva arī 2017.gadā. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka toreiz bijusī Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska bija cirka festivāla žūrijā promaskavisko kaujinieku kontrolētajā Luhanskā, Ukrainas austrumos.

VDD toreiz paziņoja, ka jebkāda veida atbalsts pasākumiem Donbasa daļā Ukrainā, kas atrodas nelikumīgo bruņoto prokremlisko kaujinieku grupējumu kontrolē, neveicina Ukrainas konflikta noregulējumu un ir pretrunā Latvijas skaidri paustajam atbalstam Ukrainas teritoriālajai vienotībai. Tāpat dienests norādīja, ka personas, kuras sniedz atbalstu vai piedalās šajā Donbasa daļā notiekošos pasākumos, nonāk VDD redzeslokā saistībā ar augstiem pretizlūkošanas riskiem.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Lemežis ir dziedātājs, komponists, multiinstrumentālists. Savu mūziķa karjeru viņš sācis kā pianists Fēliksa Ķiģeļa grupā, uzstājoties kopā ar Latvijā un ārvalstīs zināmiem māksliniekiem.

Tāpat viņš, piemēram, 2016.gadā bija starp koncerta dalībniekiem biedrības "9maijs.lv" rīkotajās nacisma sagrāves svinībās Rīgā, Pārdaugavā pie Padomju armijas karavīru pieminekļa.

Lemežis arī vairākkārt piedalījies atlasē jauno izpildītāju konkursam "Jaunais vilnis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!