Foto: LETA
Privātskolai "Innova", kas iepriekš nonākusi drošības iestāžu uzmanības lokā, šovasar beigsies akreditācija, tādēļ pašlaik tajā notiek pārbaude, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Innova" un pedagoģisko centru "Eksperiments" dibinājis par valodas renerenduma tēvu sauktais Broņislavs Zeļcermans. Latvijas drošības iestādes jau pirms četriem gadiem Zeļcermana skolu raksturoja kā vietu, kur Latvijā tiek audzināta "jaunā krievu elite". Tāpat minēta arī Zeļcermana aktīvā iesaiste Latvijas un Krievijas jauniešu sadraudzības pasākumu rīkošanā.

Šajā privātskolā mācījušās arī 9. maija gājiena rīkotājas Elizabete Krivcova un Margarita Dragile.

Šobrīd gan Broņislavs Zeļcermans no amatiem skolā aizgājis un viņa vietā stājies dēls Aleksandrs. Skolas adresē savu biedrību "Perom" reģistrējusi arī Margarita Dragile. Krivcova, kura Saeimā strādā par Saskaņas deputāta Sergeja Dolgopolova (S) palīdzi, "Nekā personīga" apstiprina, ka joprojām uztur ciešus kontaktus ar skolas dibinātāju. Viņus vienojot zinātne un kopīga interese par pedagoģiju, viņi kopā rakstījuši vairākas grāmatas.

Raidījums informē, ka pagājušajā vasarā Sanktpēterburgā Krievijas ministriju finansētais fonds "Ruskij MIR" rīkoja jauno talantu salidojumu "Krievu pasaules buras". Nedēļu arī jaunieši no Latvijas Zeļcermana un Dragiles vadībā apguva Krievijas vērtības, Krievijas literatūru, vēsturi un kultūru.

Gada nogalē Dragile devās uz Krievijas tautiešu starptautisko kongresu. Tajā viņa uzstājusies ar prezentāciju, kur citu valstu kolēģiem stāstījusi kā, rīkojot 9. maija gājienu, esot izdevies izvairīties no opozicionāru uzbrukumiem. Īpaši pievērsusies arī Krievijas plāniem stiprināt krievvalodīgo skolas ārvalstīs.

Neraugoties uz drošības iestāžu kritisko vērtējumu, skolu "Innova" finansē gan Izglītības ministrija, gan Rīgas dome. No valsts privātskola pagājušajā gadā saņēma 69 309 eiro lielu dotāciju. Šogad uz astoņiem mēnešiem, jo vasarā skolai beidzas akreditācija, piešķirti 58 843 eiro. No Rīgas domes par galvaspilsētā deklarētu bērnu mācīšanu gadā Zeļcermana privātskola saņem 12 558 eiro (12,92 eiro par vienu skolēnu mēnesī), noskaidrojis "Nekā personīga".

Skolu mācību programmas vērtē un akreditāciju piešķir Izglītības kvalitātes valsts dienests. Izglītības kvalitātes valsts dienests sola divu nedēļu laikā pabeigt skolas izvērtējumu. Notiek arī pārbaude par kādu dienestā saņemtu sūdzību, kur kritizēts skolas darbs. Sūdzības un dienesta atklāti pārkāpumi bijuši arī iepriekš.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta direktora vietnieks Ivans Jānis Mihailovs raidījumam atzīst: "Par to, ka ar šo skolu viss nav ideāli, droši vien liecina arī tas, ka izglītības programmas tika akreditētas nevis uz sešiem gadiem, kas ir maksimālais termiņš, bet uz diviem gadiem. Arī tas, ka šai skolai tika sniegti vairāki ekspertu ieteikumi par skolas darbības pilnveidi, ir skaidrs. Bez tam ir jāsaprot viena lieta. Skola strādā atbilstoši Latvijas republikā licencētai izglītības programmai. Visas papildu aktivitātes, kas ir saistītas ar šo skolu, ne vienmēr ir mūsu dienesta redzeslokā. Precīzāk būtu teikt – mēs par to esam dzirdējuši vai zinām, bet tā nav mūsu kompetence, tā ir Drošības policijas kompetence."

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) situāciju skolās kopumā esot vairākkārt pārrunājis ar Drošības policijas vadību un Izglītības kvalitātes valsts dienestu. Visticamāk, būšot jāuzlabo likumi, lai labāk ļautu uzraudzīt skolās notiekošo. Kas tieši tiks mainīts, ministrs pagaidām "Nekā personīga" nestāsta – idejas vēl tikai esot darba procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!