Lietuvas Nacionālā olimpiskā komiteja (LNOK), izpildot doto solījumu, iemaksājusi drošības naudu par Latvijas velosipēdistu Juri Silovu. LNOK ģenerālsekretārs Vītauts Zubernis informēja, ka tūlīt pēc tam, kad Apelācijas tiesa pieņēma lēmumu, pagājušajā ceturtdienā tiesas kolēģijai tika pārskaitīti 20 000 litu (3460 latu) - summa, pret kuru Silovs tika atbrīvots tiesas zālē.
"Es domāju, ka šajā gadījumā ir nepieciešams darīt visu, lai kaut kā palīdzētu šādā nelaimē nokļuvušam cilvēkam. Mēs taču esam olimpiska ģimene," paskaidroja Zubernis. 27.jūnijā Lietuvas Apelācijas tiesa apturēja par kontrabandu notiesātā Silova lietu un atbrīvoja viņu pret 20 000 litu drošības naudu.

Tiesvedība Silova apelācijas sūdzības izskatīšanā uz laiku apturēta, un Lietuvas apelācijas tiesa nolēmusi vērsties Lietuvas Konstitucionālajā tiesā, lai noskaidrotu, vai kriminālkodeksa pants, pēc kura notiesāts Silovs, atbilst Lietuvas konstitūcijai.

Apelācijas tiesas kolēģijai radās šaubas, vai Lietuvas kriminālkodeksa 321.panta 3.daļa un 45.panta 3.daļa nav pretrunā ar Lietuvas konstitūciju un tās preambulā noteiktajiem tiesiskas valsts principiem. Kodeksa 312.panta 3.daļa paredz sodīt ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz desmit gadiem par kontrabandu lielā apjomā, savukārt 45.pants paredz nosacījumus, kā tiesnesis var piespriest mazāk stingru sodu nekā paredz likums.

Tiesas kolēģija nolēma, ka ir atklāti jauni svarīgi lietas apstākļi, kuri nav noskaidroti iepriekšējā izmeklēšanā. Noskaidrojās, ka Kauņas apgabaltiesa nav nopratinājusi Marijampoles muitas brokeri, kā arī no lietas materiāliem nav kļuvis skaidrs, kad ārzemniekam, kas ierodas Lietuvā, ir jāiepazīstas ar muitas noteikumiem, jo Silovs apgalvoja, ka vispār nav zinājis par prasību deklarēt naudu.

Apelācijas tiesa uzdeva Marijampoles rajona prokuroram līdz 15.septembrim nopratināt muitas brokeri, iesniegt notikuma vietas apskates sīku protokolu un noskaidrot, kur sākas un kur beidzas "sarkanais" koridors, kuru izvēlas personas, kas ved deklarējamas vērtības.

Jau ziņots, ka Lietuvas tiesa piesprieda Silovam 5,5 gadu brīvības atņemšanu par lielas naudas summas nedeklarēšanu uz robežas. Pērnā gada oktobra sākumā Silovs Beļģijas bankā izņēma naudu, ko sezonas laikā bija nopelnījis Beļģijas klubā "Cofidis", un ar automašīnu devās mājup. Marijampoles robežkontroles punktā muitnieki izrādījuši interesi par mašīnā novietotajām mantām, kuru bija diezgan daudz, jo Silovs no Beļģijas uz Latviju pārveda daļu iedzīves un dažādas mantas.

Vēlāk Silovam prasīts, cik daudz naudas viņš ved līdzi. Silovs bez pretenzijām izvilcis maku un parādījis, ka tajā atrodas prāva summa. Konstatējot, ka tur ir 10 000 vācu marku, muitnieki operatīvi izsaukuši papildspēkus ar suņiem. Pārējo naudu atrast viņiem nebija grūti, jo Silovs to nebija īpaši slēpis.

Tā kā viņš šo naudu nebija deklarējis, bet, pēc Lietuvas likumiem, to drīkst nedarīt tikai tādā gadījumā, ja summa nepārsniedz 10 000 litu (apmēram 1600 latu), Silovu aizturēja. Pēc nedēļas riteņbraucēju atbrīvoja pret drošības naudu. Tiesa notika vairāk nekā pēc pusgada, un Silovu aizstāvēja Lietuvas advokāti, kuriem, tāpat kā sportistam, piespriestais bargais sods bija šoks. Silova advokāti uzskata, ka tiesnesis lietu izvērtējis no formāli objektīvās puses.

Viens no Silova advokātiem naudas nedeklarēšanu skaidroja ar bažām par informācijas noplūdi uz kriminālajām struktūrām un iespējamajām sekām. Pēc Silova advokātu domām, tranzīta-importa procedūra cilvēkiem, kas šķērso Lietuvas robežu, ir ļoti sarežģīta.

Jau vēstīts, ka Silova notiesāšana izraisīja aktīvu reakciju Latvijas sabiedrībā un politiskajās aprindās. Lietuvas prezidentam Valdam Adamkum nosūtīti vairāki simti Latvijas iedzīvotāju lūgumu Silova aizstāvībai, un viņš paudis gatavību riteņbraucēju apžēlot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!