Foto: F64

Drošības policija (DP) izbeigusi kriminālprocesu par, iespējams, prettiesisku rīcību ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvo līdzekļu finansējumu.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa teica, ka kriminālprocess izbeigts, jo nav konstatēts nozieguma sastāvs.

Drošības policija joprojām turpina 2010.gada decembrī sākto izmeklēšanu kriminālprocesā par Nacionālās drošības padomes sēdē prezentētā ziņojuma par KNAB reorganizāciju publiskošanu medijos.

Jau ziņots, ka, pabeidzot pārbaudi, prokuratūrā tika pieņemts lēmums sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā par konstatētajiem pārkāpumiem operatīvās darbības finansēšanai paredzēto valsts budžeta līdzekļu izlietojumā KNAB.

Kriminālprocesa izmeklēšanu veica Drošības policija, un Valsts kontroles revīzijas starpziņojums par operatīvo līdzekļu izlietojumu KNAB nosūtīts izvērtēšanai šā kriminālprocesa ietvaros.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba pērn maija vidū paziņoja, ka Valsts kontrole (VK) vērsusies prokuratūrā par prettiesisku rīcību ar KNAB operatīvo līdzekļu finansējumu. Viņa gan neatklāja, par kādām summām ir runa, jo tā ir klasificēta informācija.

Pēc Sudrabas teiktā, pārkāpumi ir būtiski. Sudraba arī izvairījās atklāt, kuras KNAB amatpersonas būtu tieši atbildīgas par VK konstatēto, vien norādīja, ka iestādes vadītājs jebkurā gadījumā ir atbildīgs par tajā notiekošo. Toreiz iestādi vadīja Normunds Vilnītis.

Jūnijā VK paziņoja, ka KNAB 2010. gada pārskats visos būtiskajos punktos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par biroja finansiālo stāvokli un darbības rezultātiem. To VK secinājusi ikgadējā finanšu revīzijā.

Veiktajās pārbaudēs būtiskas neatbilstības nav konstatētas, bet ir identificētas nepilnības, kuru novēršana uzlabos KNAB pārskata sagatavošanas kvalitāti.

Konstatēts, ka KNAB nav veikta nemateriālo ieguldījumu inventarizācija, nav nodrošināta pietiekama materiālo vērtību ikdienas kontrole, kā arī grāmatvedības uzskaites organizācija ir pilnveidojama atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Pēc revīzijas VK sniegusi piecus ieteikumus, kuru ieviešana nodrošinās KNAB iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanu. KNAB ieteikumus apņēmās ieviest.

VK revīzijā pārbaudīja arī jau pieminēto KNAB operatīvai darbībai paredzēto finanšu līdzekļu izlietojumu un uzskaiti un par pārbaudē konstatēto VK nosūtīja informāciju prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!