Foto: DELFI

Drošības policija (DP) sākusi izvērtēt Viļānu novada domes deputāta un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītāja Jura Vidiņa iesniegumu par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē, lai panāktu "Vienotības" pārstāvja Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

Iesniegumu ir saņemts un pēc tā izvērtēšanas DP lems par turpmākām darbībām, apstiprināja DP.

DP šobrīd izmeklē trīs kriminālprocesus par iespējamu Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu. Pašlaik turpinās saņemtās informācijas pārbaude par vēl diviem iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem.

Jau vakar DP informēja, ka neviens no trim tās lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem nav par iespējamu noziegumu Viļānos. Vēlēšanu dienā DP saņēma vairākus signālus par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem dažādos Latvijas novados, tostarp Viļānos. Šī informācija tika pārbaudīta, taču dažos gadījumos tā neapstiprinājās, citos aptaujātie iedzīvotāji atteicās sniegt liecības, tāpēc līdz šim brīdim nav bijis pamats sākt kriminālprocesu.

Vidiņš publiski apgalvo, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados. Par "vajadzīgo balsojumu" piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas, - "dziļos laukos" piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro.

Vidiņš gan neapgalvo, ka šo balsu pirkšanu par labu sev būtu organizējis pats Zaķis, taču uzsvēris, ka parasti neesot "dūmu bez uguns", un šis esot viens no šādiem gadījumiem. Par to liecinot arī svītrojumi atsevišķiem deputātu kandidātiem, kas esot bijuši vienādi.
Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga. Zaķis gan vakar paziņoja par atkāpšanos no "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja amata, taču Saeimas deputāta mandātu viņš neplāno nolikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!