Foto: DELFI

Drošības policija ir saņēmusi triju Latvijas antifašistisko organizāciju – "Latvija bez nacisma", "Latvijas antifašistiskā komiteja" un "Latvijas antinacistiskā komiteja" vēstules kopiju, kurā organizācijas valsts augstākajām amatpersonām sūdzas par Drošības policijas (DP) attieksmi un lūdz "iniciēt DP vadības atvainošanos" saistībā ar nepatiesas informācijas sniegšanu.

DP portālam "Delfi" sacīja, ka policija ir saņēmusi minētās vēstules kopiju un iepazinusies ar tajā izteiktajiem pārmetumiem, kas ir nepamatoti.

"Atšķirībā no personām, kuras starptautiski diskreditē Latviju, izplatot pašu izdomātu mītu par it kā notiekošu fašisma atdzimšanu Latvijā,  DP publiskos izteikumus balsta uz dienesta rīcībā esošo informāciju un tās analīzi," atzīmē policijā.

Tāpat DP norāda, ka sabiedrības informēšana ir viens no DP kā valsts drošības iestādes uzdevumiem un tai ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums sniegt vērtējumu par aktuāliem sabiedriski politiskiem procesiem, kas skar nacionālās drošības intereses.

Turklāt demokrātiskā valstī sabiedrībai ir tiesības saņemt informāciju no dažādiem avotiem un uzklausīt atšķirīgus viedokļus, ne tikai uzskatu par it kā notiekošo fašisma atdzimšanu Latvijā, bet arī drošības iestāžu vērtējumu par tām personām un viņu aktivitātēm, kuras tos izplata. 

"Ja kādam no t.s. "antifašistu" organizāciju pārstāvjiem būtu inkriminēts kāds noziedzīgs nodarījums atbilstoši Krimināllikuma normām, tad viņu aktivitātes būtu aprakstītas kriminālprocesa materiālos, nevis DP publiskajā pārskatā," atzīmē policija.

DP arī informē vēstules autorus, ka "potenciālus riskus valsts drošības interesēm var radīt arī darbības, par kurām nav paredzēta kriminālatbildība, turklāt drošības iestāžu uzdevums ir novērst potenciālos riskus valsts drošībai".

Tāpat DP norāda, ka organizāciju vēstule amatpersonām ir jāaplūko kontekstā ar tā dēvēto antifašistu organizāciju gatavošanos šā gada 16.marta pasākumiem.

"Neraugoties uz vēstules autoru pausto vēlmi, DP turpinās informēt sabiedrību par procesiem, kas dienesta vērtējumā rada vai var radīt riskus nacionālās drošības interesēm,"  uzsver policijā.

Jau vēstīts, ka vēstulē, ko parakstījuši "Latvija bez nacisma" koordinators Josifs Korens, "Latvijas Antifašistiskās komitejas" priekšsēdētājs Eduards Gontarovs un "Latvijas Antinacistiskās komitejas" priekšsēdētājs Aleksejs Šaripovs un kas nosūtīta Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kā arī Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), pausta kritika  DP rīcībai, kas izplatot izteikumus par kustības naidīgumu un "piedomājot darbības", ko organizācijas nemaz neveicot.

Tāpat organizāciju vēstulē kritizēts leģionāru piemiņas pasākums pie Brīvības pieminekļa, "Visu Latvijai" iniciētā patriotisma mācība skolās un bērnudārzos, kā arī Latvijas tiesu un policijas lēmumi, kas attaisnojuši personas, kas, organizāciju ieskatā, aicinājušas uz ebreju un čigānu slepkavībām.

Organizāciju pārstāvji vēstulē norāda, ka iebilst arī pret mūziklu "CukursHerberts Cukurs", kā arī pārmet DP šo organizāciju saistīšanu ar aģitāciju par Krimas atdalīšanu un Kremļa politikas uzspiešanā. Tāpat tiek minēti vairāki citi nodarījumi.

Vēstules autori lūdz valsts amatpersonas atbildēt, vai tās uzskata viņu pārstāvēto organizāciju darbību par ekstrēmistisku un naidīgu Latvijai, un, ja amatpersonas uzskata, ka organizāciju darbība ir šādi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!