Foto: LETA

Drošības policija (DP) nenoliedz, ka netieši draudi izteikti DP amatpersonām. Drošības risks pastāv vēl viena Latvijas specdienesta - Satversmes aizsardzības biroja - amatpersonām.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītājs Valdis Zatlers (RP) šonedēļ intervijā "Latvijas Avīzei" paziņoja, ka Satversmes aizsardzības biroja (SAB) bijušais priekšnieks Jānis Kažociņš nav vienīgais, kurš Latvijā saņēmis draudus - tie ir izteikti arī citām amatpersonām un drošības dienestu darbiniekiem. Zatlers nav vēlējies sīkāk skaidrot, kas un kam ir draudējis.

DP nenoliedza, ka DP amatpersonas, pildot dienesta pienākumus, ir saskārušies ar gadījumiem, kad viņiem ir izteikti netieši draudi. Tas ir viens no profesionālā riska aspektiem, kam jābūt gataviem valsts drošības iestāžu darbiniekiem.

Gadījumos, kad amatpersonām tiek izteikti draudi, DP veic dažādus operatīvus pasākumus, kas ir valsts noslēpuma objekts. DP nekomentē jautājumus, kuri saistīti ar citu valsts drošības iestāžu amatpersonām. DP arī atturas no citiem komentāriem par draudiem.

Arī Satversmes aizsardzības birojā (SAB) nenoliedza, ka valsts drošības iestāžu amatpersonas, kā arī to vadītāji ir pakļauti drošības riskam, tāpat kā jebkura amatpersona, kas strādā ar klasificētu informāciju.

Likums nosaka, ka dienesta attiecību izbeigšana ar personu, kurai sakarā ar dienesta pienākumu veikšanu bija pieejams valsts noslēpums, neatbrīvo šo personu no pienākuma glabāt valsts noslēpumu un no atbildības par nelikumīgu tā izpaušanu.

Ja Satversmes aizsardzības biroja rīcībā ir informācija par draudiem jebkurai personai, birojs to nodod kompetentajai institūcijai tālākam darbam. SAB nav ar likumu piešķirtas izmeklēšanas iestādes funkcijas.

Sīkākus komentārus par draudiem personām SAB nesniedza.

Jau ziņots, ka 22.janvārī notika uzbrukums bijušajam SAB vadītājam Kažociņam. Uzbrucēji bijuši vismaz divi un izmantojuši gāzes baloniņu. Kažociņam nodarītās traumas uzreiz pēc uzbrukuma tika raksturotas kā vieglas. Par notikušo ir sākts kriminālprocess par huligānismu personu grupā, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu.

Policija plašāku informāciju par izmeklēšanas gaitu joprojām nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!