Foto: LETA

Krievijas televīzijas kanāla NTV demonstrētais sižets par bijušā Latvijas Saeimas deputāta izraidīšanu ir Krievijas īstenotā informatīvā kara sastāvdaļa ar mērķi diskreditēt Latviju un Rietumu valstis, portālam "Delfi" savu vērtējumu pauda Drošības policija.

Uz šādu provokāciju iespējamību jau iepriekš norādījis Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets, un šis sižets uzskatāmi apliecināja, ka šādas bažas ir pamatotas. Drošības policja skaidroja, ka sižets arī apliecina jau Publiskajā pārskatā par iestādes darbību 2013.gadā minēto - Krievijas specdienesti izmanto šīs valsts plašsaziņas līdzekļus kā platformu savām darbībām.

"Par šī sižeta provokatīvo raksturu liecina fakts, ka tajā kārtējo reizi tiek reproducēti Krievijas propagandas veidotie un uzturētie stereotipi. Proti, ka it kā Latvijā atdzimst fašisms, Latvija ir vāja valsts, kas darbojas ASV diktātā, Krievija atrodas naidīgu valstu ielenkumā un citi," komentēja drošībsargājošā iestāde.

Tāpat Drošības policija norādīja, ka "līdzīgi kā citos šāda veida sižetos arī šajā, lai uzturētu šos mītus, kā "eksperti" tika izmantotas personas, kuru rīcībā nav informācijas, lai objektīvi analizētu Latvijas valsts drošības iestāžu darbu, bet kuri vienmēr ir gatavi paust Krievijai vēlamu un izdevīgu viedokli, piemeklējot arī nepieciešamos "faktus"".

Jau vēstīts, ka Kremļa kanāls NTV ziņojis par bijušā Latvijas Saeimas deputāta no "Saskaņas centra" Alekseja Holostova izraidīšanu no Krievijas. Turklāt Holostovu Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) it kā esot apsūdzējis spiegošanā.

Pats Holostovs iepriekš paudis izbrīnu par to, ka it kā esot spiegs un izraidīts no Krievijas, un teicās, ka par to nekā nezina.

Holostovs videomateriālā saka: "Krievijas teritorijā atrodos pēc Latvijas specdienestu, kas darbojas CIP vadībā, uzdevuma."

Pēc Holostova teiktā video viņš esot savervēts pirms septiņiem, astoņiem gadiem. Ja viņš nebūtu piekritis sadarboties, apdraudēta būtu viņa ģimene, taisnojas Holostovs. Viņš sev esot izvēlējies segvārdu "Glorija".

"Vervēšana notika pirms septiņiem, astoņiem gadiem Drošības policijas ēkā, uz kurieni es tiku izsaukts, telefoniski pielietojot zināmus draudus, pret mani tika izdarīts psiholoģisks spiediens, izvērsta šantāža, un šajos apstākļos man nācās parakstīt papīru par sadarbību ar Drošības policiju," atceras eksdeputāts.

Holostova uzdevumos esot bijis vākt informāciju par Krievijas iedzīvotāju, arī amatpersonu, neapmierinātību ar valdību un prezidentu Vladimiru Putinu. "Man tika izvirzīts uzdevums maksimāli savākt informāciju par Krievijas Federācijas aizsardzības spējām," piebilst Holostovs.

Kā NTV sižetā paskaidro aizkadra balss, "pamatā Drošības policijas funkcijas ir neuzkrītoši veikt to organizāciju kontroli, kas aizstāv krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības. Turklāt šī struktūra caur pašas aģentūras tīklu veic izlūkdarbību Krievijas teritorijā".

NTV sižetā tiek minēts tikai viena deputāta vārds. Tas ir Aleksejs Mitrofanovs, kurš šobrīd "slēpjas ārzemēs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!