Foto: LETA

Drošības policijā (DP) ierosināta resoriskā pārbaude par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku Jutas Strīķes un Jura Juraša intervijās Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "1 pret 1" un žurnālam "Ir" pausto viedokli, proti, tiek pārbaudīts, vai šāda viedokļa paušana nav nodarījusi kaitējumu valstij, vēsta portāls "http://www.irlv.lv/".

Atstādinātā KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe trešdien bija izsaukta uz DP, lai uzklausītu viņas paskaidrojumus par februārī notikušo interviju raidījumam "1 pret 1", žurnālu "Ir" informējusi Strīķe. Pārbaude ierosināta pēc tam, kad KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks vērsies ar virkni sūdzību tiesībsargājošajās iestādēs, tostarp Ģenerālprokuratūrā, bet prokuratūra nodevusi šos materiālus DP, kuras kompetencē ir izmeklēt noziegumus pret valsti.

Tikšanās laikā jautājumi uzdoti tikai par viņas intervijā sacīto, teica Strīķe. Ar lietas materiāliem viņa neesot iepazīstināta. Strīķei jautāts, kā viņa pati vērtē - vai LTV sniegtā intervija ir kaitējusi Latvijas valstij. No šiem jautājumiem viņai radies priekšstats, ka tiek pārbaudīts iespējamais noziegums pret valsti - kaitniecība. Šāds noziegums ir paredzēts Krimināllikuma 89.pantā - darbība vai bezdarbība, kas vērsta uz konkrētu nozaru vai iestāžu darbības graušanu "nolūkā kaitēt Latvijas Republikai". Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

"Acīmredzot manis izteiktais viedoklis raidījumā ''1 pret 1" vairākām pie varas esošām amatpersonām ļoti nepatika. Es citu iemeslu nezinu, jo tas, par ko es tiku izsaukta, - tikai par manu publisko interviju LTV," saka Strīķe. Viņasprāt, šādas darbības metodes līdzinās "Putina drošības dienestu uzvedības modelim, lai gan [prokuratūrai] būtu jānodrošina sabiedrības aizsardzība pret jebkādu patvaļu".

"DP izmeklē, vai patiesības teikšana [raidījumā] ir noziegums pret valsti, vai mēs drīkstam kritizēt varu," sacīja Strīķe. "Uzskatu, ka tā ir klasiska vajāšana, ko realizē [KNAB priekšnieks Jaroslavs] Streļčenoks ar ģenerālprokurora atbalstu DP izpildījumā," sacīja Strīķe, norādot, ka mērķis esot izdarīt spiedienu. "Tas ir atpakaļsolis Padomju Savienības virzienā, kur par varai kritiskiem viedokļiem vajāt cilvēkus bija ierasta prakse."

Tā kā prokuratūra pati pārsūtījusi šīs lietas materiālus izmeklēšanai DP, Strīķe necer sagaidīt savu tiesību aizsardzību prokuratūrā, taču norāda, ka labprāt uzzinātu tiesībsarga viedokli par šādu DP rīcību.

DP pagaidām nav sniegusi atbildes uz "Ir" jautājumiem par šo lietu.

Asi notiekošo kritizēja arī KNAB Operatīvo izstrāžu daļas vadītājs Juris Jurašs. Viņš "Ir" informēja, ka pirmdien bija izsaukts uz DP. Iemesls tam esot pērn augustā intervijā žurnālam "Ir" paustais kritiskais viedoklis par KNAB notiekošo. No izmeklētāju jautājumiem viņam radies iespaids, ka tiek pārbaudīts, vai "mana viedokļa paušana apdraud Latvijas iestāšanos OECD". "Tas ir absurds, ņemot vērā, ka es un Juta - mēs faktiski esam vienīgie, kas ceļ trauksmes zvanus un vērš amatpersonu uzmanību uz nepieļaujamo situāciju, riskiem, ka šī pretkorupcijas iestāde tiek grauta," saka Jurašs. "Tā vietā, lai reaģētu un mēģinātu saprast, kas KNAB notiek un ko darīt, tagad vēršas pret tiem, kas atļāvušies ko tādu paust."

Uzaicinājumu ierasties DP saņēmusi arī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

Kā ziņots, Strīķe LTV raidījumam pauda viedokli, ka KNAB vadītājs Streļčenoks faktiski ir iznīcinājis biroju.

Strīķes vērtējumā, tā vietā, lai cīnītos pret korupciju, KNAB Streļčenoka vadībā tagad vēršas pret tiem, kuri ķer korumpantus, rosinot pret viņiem disciplinārlietas un dažus arī atlaižot. Šo darbinieku vietā tiekot mēģināts ielikt "hibrīdierēdņus", kuri tikai deldētu krēslus un īsti nestrādātu.

Korupcijas apkarotāja kritizēja, ka atbalsta augsta līmeņa korupcijas apkarošanai trūkst arī no prokuratūras, kura pēdējos gados ir izvēlējusies būt par korupcijas lietu uzraugu, nevis palīdzēt izmeklēšanā.

Savukārt KNAB pārstāvji pēc raidījuma norādīja, ka nepiekrīt Strīķes paustajam, solot izvērtēt viņas sniegto informāciju un attiecīgi rīkoties.

KNAB ieskatā, Strīķe, kas ir biroja korupcijas apkarošanas bloka vadītāja, raidījumam paudusi nepatiesu, nepamatotu un faktiskai situācijai neatbilstošu informāciju gan par KNAB un tā priekšnieka darbību, gan par citu valsts iestāžu darbu un sadarbību, informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!