Foto: DELFI

Drošības policija (DP) saņēmusi informāciju par balsu pirkšanas gadījumu kādā no Latvijas reģioniem, informēja DP.

Tagad DP sadarbībā ar Valsts policiju šo informāciju pārbauda. Policija gan neatklāj, kurā reģionā šāda informācija saņemta.

Kā pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, CVK rīcībā patlaban informācijas par šo gadījumu nav. "Bet tas nav neloģiski, jo balsu pirkšanas gadījums ir kriminālnoziegums, kura izmeklēšana ir VP vai DP, nevis CVK kā vēlēšanu administratoru kompetencē," sacīja Bērziņa. "Tādēļ viss ir darīts pareizi - ja ir aizdomas par šādiem gadījumiem, vēlētājiem ir jāvēršas VP vai DP, bet pēcāk, kad šajās instancēs izvērtēs notikuma ietekmi, jautājums nonāks CVK izlemšanā," sacīja CVK pārstāve.

Kopumā vēlēšanas aizrit mierīgi, bez nopietniem incidentiem.

Jau ziņots, ka DP šorīt bija saņēmusi divus signālus par, iespējams, nelikumīgu aģitāciju, un šī informācija atbilstoši kompetencei nodota Valsts policijai. Ziņots par vienu gadījumu Rīgā un vienu kādā no valsts reģioniem.

Šodien DP strādā pastiprinātā režīmā un aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamu balsu pirkšanu vai kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības.

Lai arī vēlētāju ietekmēšanas vai balsu uzpirkšanas riski Eiropas Parlamenta vēlēšanās līdz šim ir bijuši zemāki nekā pašvaldību un Saeimas vēlēšanu laikā, DP aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamām nelikumībām - balsu pirkšanu vai rezultātu ietekmēšanu.

Iedzīvotāji par iespējamiem ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisi saistītiem pārkāpumiem tiek aicināti vērsties tuvākajā Valsts policijas iecirknī vai zvanīt 110. Par pārkāpumiem, kas saistīti ar iespējamu balsu pirkšanu vai kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības, var zvanīt uz Drošības policiju pa tālruni 67 208 964.

Likums paredz, ka, tāpat kā vakar, arī vēlēšanu dienā priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, internetā, institūcijās un kapitālsabiedrībās ir aizliegta.

Par šādiem pārkāpumiem jāziņo pašvaldības vai Valsts policijai. Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz naudas sodus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!