Foto: LETA
Drošības policija (DP) uzskata, ka balsu pirkšana aizvadītajās Saeimas vēlēšanās nav bijusi masveidīga un Latgalē tie bijuši atsevišķi gadījumi.

DP pārstāvis šodien Augstākajā tiesā (AT), kur tiek skatīta partijas "Saskaņas" sūdzība par vēlēšanu rezultātiem Latgalē, pastāstīja, ka konkrēti par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē ir sākti četri kriminālprocesi. Ne visi kriminālprocesi ir sākti tieši par "Vienotības" iespējamajiem pārkāpumiem.

DP pārstāvis norādīja, ka uzaicinātie liecinieki varētu baidīties atklāt, par ko balsoja vēlēšanās, jo to neatklāja arī DP.

Pieteicēju interešu aizstāvis Andrejs Elksniņš savos paskaidrojumos uzsvēra, ka vēlēšanu rezultāti vairākos iecirkņos pierāda, cik neraksturīgi tie ir bijuši, kā arī pauda, ka demokrātiskā valstī nebūtu pieļaujams, ka pār likumdevēju var gulties jebkāda šaubu ēna gadījumā, ja liecības apstiprināsies un rezultāti būs anulējami.

Elksniņš piebilda, ka dažos vēlēšanu iecirkņos atbalsts "Vienotības" deputātam Dzintaram Zaķim esot bijis "kliedzošs" un liecinot par anomāliju.

Elksniņš, atbildot uz jautājumu, ko "Saskaņa" sagaida tiesas nolēmumā, sacīja, ka nenodarbosies ar "politisko huligānismu" un neteiks, ka tiek apstrīdēti visi vēlēšanu rezultāti, tāpēc tiek prasīts, lai tiesa izvērtē, cik leģitīmas šīs Saeimas vēlēšanas bija tieši Latgalē. Jautāts, vai nebūtu jāsagaida spriedums kādā no kriminālprocesiem, deputāts norādīja, ka abi procesi viens otru neizslēdz.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) intereses šajā tiesas procesā aizstāv Kristīne Kurzemniece, kura AT lietas izskatīšanas gaitā otrdien uzsvēra: Saeimas vēlēšanu rezultātu atcelšanu konkrētajā vēlēšanu apgabalā likums neparedz. 

Kurzemniece sacīja, ka CVK neatzīst "Saskaņas" pieteikumu, portālam "Delfi" iepriekš atzīmēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.  

Kā vēsta LETA, CVK pārstāve tiesas sēdē teorētiski pieļāva atsevišķas korekcijas iecirkņos attiecībā uz vēlēšanu rezultātiem, bet AT pašai būtu jānorāda uz tām balsīm, kas nav skaitāmas.

"Vienotības" pārstāvis advokāts Lauris Leja, sniedzot paskaidrojumus, minēja, ka pašreiz likums nepieļauj vēlēšanu rezultātu atcelšanu konkrētā apgabalā, šoreiz Latgalē, jo tad vēlēšanas būtu jāorganizē visā Latvijā.

Tiesas sēdē Zaļo un zemnieku savienības un partijas "No sirds Latvijai" pārstāvji atzina, ka "Saskaņas" prasība ir pamatota. "No sirds Latvijai" pārstāve norādīja, ka DP esot nosūtīti materiāli par potenciālu balsu pirkšanu Balvos.

Partijas "Vienotība" pārstāvis Leja otrdien, 28.oktobrī, lūdza AT uz tiesas sēdi, kurā tiek skatīta partijas "Saskaņa" sūdzība par CVK lēmumu apstiprināt 12.Saeimas galīgos vēlēšanu rezultātus, uzaicināt 78 lieciniekus, portālu "Delfi" informēja Kataja.

Uz tiesas sēdi plkst. 14 liecinieka statusā uzaicināts deputāta kandidāts Dzintars Zaķis (V), kā arī vēl citi, ko aicinājusi pati AT, papildināja Kataja. 

"Vienotība" šajā, pēc "Saskaņas" pieteikuma ierosinātajā lietā par vēlēšanu rezultātu pilnīgu vai daļēju atcelšanu Latgales vēlēšanu apgabalā, ir trešās personas statusā. Tāpat trešās personas statusā ir Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas AT lūgusi pievienot lietas materiāliem virkni dokumentu saistībā ar vēlēšanām, informēja Kataja. 

AT otrdien uzsāka pieteikuma izskatīšanu pēc būtības. "Saskaņas" sūdzība tiek skatīta kopsēdē, proti, to skata visi Administratīvo lietu departamenta tiesneši.

Lēmumu par to, vai apmierināt "Vienotības" lūgumu un uzaicināt uz tiesu tās prasītos 78 lieciniekus, vēl AT tiesneši nav pieņēmuši. 

Kā vēstīja aģentūra BNS, daļu liecinieku, kuri dzīvo Rēzeknē, paredzēts pratināt ar video konferences palīdzību. Liecinieku pratināšana bija paredzēta plkst.14, savukārt tie liecinieki, kuri dzīvo Rēzeknē, tika aicināti doties uz Rēzeknes tiesu namu.

Kataja portālam "Delfi" papildināja, ka videokonferences režīmā tiek pratināti "Saskaņas" pieteikumā minētie un AT aicinātie liecinieki. Desmit no tiem liecības sniedz no Rēzeknes tiesu nama, bet pieci ir ieradušies arī AT. 

Ieradies arī liecinieka statusā pieaicinātais Zaķis, papildināja AT pārstāve. 

BNS iepriekš vēstīja, ka partijas pārstāvju sarunās ar potenciālajiem lieciniekiem par balsu pirkšanu atklājies, ka viņi ir tikuši iebiedēti un mudināti nerunāt par balsu pirkšanu, tomēr 25 cilvēki būšot gatavi braukt uz AT un sniegt liecības.

Jau vēstīts, ka "Saskaņa" aicina tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai deputāta kandidāta Dzintara Zaķa (V) vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts "+".

"Saskaņa" lūgusi tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos, iepriekš vēstīja LETA.

Jau vēstīts, ka CVK ir apstiprinājusi 12.Saeimas vēlēšanu galīgos rezultātus.

12.Saeimā visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" - 24 deputātu vietas. "Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 17 vietas. Latvijas Reģionu apvienība Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet partija "No sirds Latvijai" - septiņus.

Drošības policija sākusi vairākus kriminālprocesus saistībā ar iespējamajiem balsu pirkšanas gadījumiem 4.oktobrī notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!