Foto: LETA
Aizvadītajā diennaktī vērienīgās pretterorisma mācībās "Ikars 2016" imitēta Rīgas lidostas un ķīlnieku sagrābšana, kuru atbrīvošanā iesaistītas specvienības, piektdien žurnālistiem pastāstīja Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Saskaņā ar mācību scenāriju lidostas teritorijā iebrukusi teroristu grupa, kura sagrābusi ķīlniekus un vēlāk pieprasījusi lidmašīnu, uz kuru tiek pārvesta daļa ķīlnieku. Ķīlnieku lomu mācībās spēlēja iekšlietu dienestu koledžu studenti.

Saskaņā ar spēkā esošajām procedūrām valsts drošības struktūru mācības iesākās ar atbilstošu lēmumu pieņemšanu, dienestu ierašanos un izvietošanos notikuma vietā. Vēlāk norisinājās pārrunas ar teroristiem, ķīlnieku atbrīvošanas operācija, cietušo personu izvietošana un filtrācija, lai noskaidrotu, vai starp viņiem nav paslēpušies teroristi. Tāpat mācībās tika imitētas izmeklēšanas darbības, jo terorisms ir smags noziegums. Mācības atšķirībā no iepriekšējām reizēm notika diennakts tumšajā laikā, kas prasa ievērot specifiskus apstākļus.

Lai arī mācību rezultāti vēl tiks analizēti, Mežviets uzskata, ka tās norisinājušās sekmīgi un bez jebkādiem incidentiem. Mācībās gūtās atziņas tiks iekļautas pretterorisma pasākumos un procedūrās, turklāt gada nogalē Drošības policija sāks darbu pie pretterorisma reaģēšanas plānu pārskatīšanas. Pirmais plāns, kuru pārskatīs, attieksies tieši uz civilās aviācijas objektiem.

Drošības policija ir izstrādājusi Nacionālo pretterorisma plānu, kā arī reaģēšanas plānus gadījumos, kad ir noticis uzbrukums civilās aviācijas, jūras satiksmes un infrastruktūras, kā arī sauszemes objektiem.

Mežviets arī pauda uzskatu, ka Rīgas lidostas drošības līmenis ir atbilstošs, ņemot vērā terorisma draudu līmeni, kas joprojām Latvijā ir zems. "Tā ir tikpat aizsargāta kā jebkurā citā valstī," uzsvēra Mežviets.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) atgādināja, ka terorisms, visticamāk, saglabāsies kā viens no būtiskākajiem draudiem nākotnē. Neskatoties uz to, ka Latvijā terorisma draudu līmenis ir zems, Latvija ir Eiropas sastāvdaļa un teroristi izvēlas arvien jaunas uzbrukuma metodes, turklāt viens no objektiem ir tieši lidostas. Ņemot vērā iepriekšminēto, kā mācību vieta šoreiz izvēlēta Rīgas lidosta, kur jau iepriekš vairākas reizes ir norisinājušās pretterorisma mācības.

Jau ziņots, ka mācību mērķis bija pārbaudīt pretterorisma pasākumos iesaistīto institūciju spējas reaģēt gadījumā, ja ir noticis teroristu uzbrukums civilās aviācijas objektam.

Mācības organizēja Drošības policija sadarbībā ar lidostu un citām pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām.

Mācībās piedalījās Drošības policijas, Nacionālo bruņoto spēku, Ģenerālprokuratūras, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, "Latvijas gaisa satiksmes", Civilās aviācijas aģentūras, kā arī lidostas un aviokompānijas "airBaltic" pārstāvji.

Kopumā mācībās piedalījās aptuveni 500 personas. Mācību laikā bija plānota dažādu institūciju materiāltehnisko resursu izvēršana un tika izspēlēts scenārijs, kas ļāva pārbaudīt gan iesaistīto institūciju spējas reaģēt teroristu uzbrukuma gadījumā, gan savstarpējo sadarbību šādu incidentu laikā. Mācības nav saistītas ar izmaiņām terorisma draudu situācijā Latvijā. Drošības policijas vērtējumā terorisma draudu līmenis mūsu valstī joprojām saglabājas zems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!