Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegusi precizētus priekšlikumus likumprojektam Grozījumi Augstskolu likumā, kuri nosaka centralizēto eksāmenu rezultātu izmantošanas kārtību studentu uzņemšanas procesā, kuri paredz, ka visās studiju programmās augstskolas studējošo uzņemšanā rīko konkursu.
Konkursā augstskolas un koledžas var pamatoties uz centralizēto eksāmenu rezultātiem. Centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību izstrādā IZM, saskaņojot ar Augstākās izglītības padomi, un to apstiprina Ministru kabinets, informēja IZM pārstāve Ance Bērziņa.

IZM izstrādātie Uzņemšanas noteikumi augstskolās paredz, ka augstskolām nebūs atļauts pieprasīt reflektantiem kārtot iestājpārbaudījumu priekšmetā, kur šis cilvēks kārtojis centralizēto eksāmenu.

Ministre uzskata, ka augstskolām likumā jādod lielākas tiesības pašām lemt par savu studentu atlasi – tajā skaitā gadījumos, kad pēc augstskolas uzskata nepieciešamie pārbaudījumi nesakrīt ar vidējā izglītībā apgūtām jomām vai piemērotībai studijām noteicošais ir papildus pārbaudījums – piemēram, mākslās, tiesībās, daudzās sociālajās zinātnēs, sportā, policijas un aizsardzības studijās u.c.

Grozījumi likumā kļuva nepieciešami arī tāpēc, ka, no vienas puses, likums it kā noteica centralizēto eksāmenu rezultātu noteicošo lomu uzņemšanā, bet, no otras, studentu skaits, kas iestājās koledžās, augstskolu nepilna laika studijās un tur, kur bija papildus pārbaudījumi, piemēram, mākslu jomās, reāli bija lielāks par to reflektantu skaitu, kurus uzņēma tikai pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem. Tāda situācija nevar tikt uzskatīta par taisnīgu.

Piedāvātie priekšlikumi atrisina arī vairākus līdz šim neatrisinātus jautājumus, piemēram, ārzemēs vidējo izglītību ieguvušajiem un vidējo izglītību līdz centralizēto eksāmenu ieviešanai ieguvušajiem reflektantiem līdz šim arī tika prasīta centralizēto eksāmenu kārtošana, ko var vērtēt kā prettiesisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!