Foto: AFI

Ceturtdien sākas Eiropas Tautas partijas (ETP) kongress, kurā pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām nominēs bloka kandidātu Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja amatām, starp kandidātiem ir arī bijušais Latvijas ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Ceturtdien sāktais kongress ilgs divas dienas. Vēlēšanas notiks piektdien,  7.martā, taču jau ceturtdien  visiem trīs kandidātiem  - Žanam Klodam Junkeram no Luksemburgas, Mišelam Barnjē no Francijas un Dombrovskim - jāiztur arī ETP institūcijas  politiskās asamblejas verdikts, kurā lems vai visi trīs politiķi ir cienīgi būt par kandidātiem kongresa balsojumam. Analītiķi gan uzskata, ka asamblejas lēmums būs drīzāk formāls, ļaujot visiem kandidātiem piedalīties piektdien paredzētajā balsojumā.

Lai pieteiktos vēlēšanām, politiķiem bija nepieciešams iegūt trīs dažādu valstu nacionālo partiju izvirzījumu. Barnjē nomināciju atbalsta Francijas partija UMP, kā arī  publiskajā telpā bieži kritizētā Ungārijas nacionāļu partija - "Fidesz". Tāpat Barnjē  guvis atbalstu no Slovēnijas  NSi.

Junkers, izņemot savu nacionālās valsts partiju, pamanījies gūt arī ETP lielākās partijas atbalstu - no Merkeles pārstāvētajiem Kristīgajiem demokrātiem. Tāpat Junkeru atbalsta grieķu "Nea Demokratia", vēsta "EurActiv".

Jau ziņots, ka Valdis Dombrovskis (V) bija pirmais, kurš oficiāli pieteica savu kandidatūru uz vēlēšanām, Latvijas ekspremjeru atbalsta partijas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Lielākoties mediji un politikas eksperti par galveno favorītu nosauc Junkeru, kuram atbalstu sniegusi gan Merkeles pārstāvētā partija, gan arī politiskais spēks no Eiropas finanšu krīzes sirds - Grieķijas. No trim kandidātiem vislielāko kritiku izpelnījies Barnjē, kura kandidatūru pat īsti neatbalsta viņa paša partija Francijā, uzskatīdama, ka Barnjē uzskati un profils priekš Eiropas ir pārāk kreisi noskaņots.

Kongresā kopā plānojuši piedalīties ap 2000 viesiem, no tiem 828 ar balstiesībām. Latviju pārstāvēs "Vienoītība", kurai kongresā ir 13 balsis. Lielākais balsu skaits pieder Merkeles kristīgajiem demokrātiem - 79, savukārt Francijas UMP būs 68 balsis. Visām trīs Baltijas valstu partijām būs 30 balsis.

ETP ir pēdējā no parlamenta partiju grupām, kura vēl nav noskaidrojusi, kurš būs tās kandidāts uz EK prezidenta amatu gaidāmajās EP vēlēšanās.

Iepriekš Dombrovskis norādīja, ka savu kandidatūru EK priekšsēdētāja amatam var uzturēt, tomēr "nevajag būvēt pārāk lielas gaisa pilis", ka izredzes ir ļoti augstas, jo ir arī citi spēcīgi kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!