Samazinot Zemkopības ministrijas (ZM) budžetu par 40%, ir apdraudēta Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) turpmākā darbība tādā apjomā, kā tas ir patlaban, piektdien žurnālistiem teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.
Ministrs norādīja, ka 40% budžeta samazinājums ir zem sarkanās svītras. "Manuprāt, sarunās ar finansējuma aizdevējiem premjerministram un finanšu ministram ir jādara viss iespējamais un neiespējamais, lai netiktu samazināts valsts budžets par 40%. Šādā gadījumā valstī nebūs iespējams īstenot ļoti daudzas funkcijas un daudzas iestādes nāksies slēgt ciet. Tādu situāciju valstī nevar pieļaut," uzskata Dūklavs.

Kā informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece, ZM un padotības iestādes tiks pakļautas 40% samazinājumam, algas tiks samazinātas par 20%.

ZM nolēmusi veikt trīs izņēmumus, kas netiks pakļauti 40% samazinājumam. Izņēmumi būs lauksaimnieku subsīdijas, Lauku atbalsta dienests (LAD) jo ir jānodrošina, lai LAD atbilstu Eiropas Savienības (ES) noteiktām prasībām finanšu plūsmas nodrošināšanā un administrēšanā. Ar 40% samazinājumu šīs LAD galvenās funkcijas tiktu apdraudētas, un apdraudēts tiktu lauksaimniekiem pieejamais atbalsts gan no ES fondiem, gan nacionālie maksājumi.

Izņēmums būs arī LLU. Ja LLU samazinās budžetu par 40%, tiks apdraudēta universitātes pastāvēšana, no darba būs jāatbrīvo aptuveni 50% pasniedzēju, kas nav pieļaujams. Šo viedokli ZM aizstāvēs valdībā.

Veicot samazinājumu par 40% ZM un tās pakļautības iestādēs, tiks ietaupīti līdz 9 miljoniem latu, tajā skaitā ZM Centrālajā aparātā - 1,3 miljoni latu. Lai nodrošinātu 40% samazinājumu, ZM un tās pakļautības iestādēs tiks atbrīvoti līdz 700 strādājošajiem. Tāpat, lai nodrošinātu 40% samazinājumu - tiks samazināts dažādu kontroļu un pārbaužu skaits. ZM gan ir rūpīgi izvērtējusi, lai šī samazinājuma rezultātā nesaņemtu ES sankcijas par regulu vai prasību neizpildi.

ZM Centrālajā aparātā būtiski tiks samazināts departamentu skaits, kā arī likvidēti pieci valsts sekretāru vietnieku amati. Valsts sekretāram nebūs neviena vietnieka.

Patlaban ZM valsts sekretāre ir Dace Lucaua un viņai ir pieci vietnieki - lauksaimniecības jautājumos Rigonda Lerhe, starptautiskajos jautājumos Aivars Lapiņš, dabas resursu jautājumos Arvīds Ozols, finanšu jautājumos Jānis Šnore, pārtikas un veterinārajos jautājumos Ingus Celms.

Jau ziņots, ka šodien līdz plkst.16 visām ministrijām jāiesniedz Finanšu ministrijā savi priekšlikumi un redzējumi par izdevumu samazinājumu darbā pie budžeta grozījumiem.

Valdība iepriekš nolēma, ka visām ministrijām jāsagatavo trīs izdevumu samazinājuma scenāriji par 20%, 30% un 40%, lai šo informāciju ņemtu par pamatu darbā pie šā gada valsts budžeta grozījumu izstrādes, kā arī iecerētajām strukturālajām reformām.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) jau iepriekš atzina, ka daudziem resoriem 40% izdevumu samazinājums var izrādīties visreālākais, jo ieņēmumi budžetā turpina samazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!