Foto: F64

Ar bijušo politiķi Aināru Šleseru zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) viesnīcā "Rīdzene" ticies vienu reizi saistībā ar paziņu īpašumu Rīgas ostas teritorijā, pirmdien "oligarhu lietas" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja pats Dūklavs.

Vaicāts, vai viņš piedalījies toreizējā ģenerālprokurora Jāņa Mizīša "izgāšanā" Saeimā, Dūklavs sacīja, ka nav piedalījies nekādās sarunās par Maizīti vai citu valsts amatpersonu virzīšanu vai nevirzīšanu. Nav piedalījies arī sarunās par tādu personu virzīšanu, kas gatavas sadarboties ar "Saskaņu", viņš apgalvoja.

Savukārt attiecībā uz Šlesera mājas būvniecību Jūrmalā Dūklavs sacīja, ka viņš toreiz vadījis Ministru kabineta sēdi, jo toreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V) bijis ārzemēs. Valdības dienas kārtībā bijis jautājums par zemes transformāciju. "Ja tas būtu kāds cits Latvijas cilvēks, kurš to gribētu darīt, to neviens pat neapspriestu," noteica Dūklavs, norādot, ka likums un kārtība paredz, ka Zemkopības ministrija šo jautājumu izskata, sagatavo dokumentu un virza valdībā. "Tas nedeva nevienam nekādas tiesības neko cirst, bet deva tiesības vērsties Jūrmalas pilsētas domē, lai saņemtu tālākus dokumentus. Tas nedeva tiesības nocirst nevienu priedi. Tas deva tiesības tālāk rīkoties, un viss," skaidro Dūklavs.

Komisijas loceklis Mārtiņš Šics (LRA), runājot par Dūklava izteikumiem par īpašumu ostā, vaicāja, kāpēc viņš gribējis līdzināties "šiem blēžiem" un teikt, ka īpašums ir viņa. Dūklavs atbildēja, ka viņš nav mēģinājis "Rīdzenes sarunās" pieminētajiem līdzināties. "Es ļoti vēlējos noklausīties šo sarunu oriģinālu, ko esmu teicis un runājis, jo neatceros, ka es šo īpašumu esmu uzdevis par savu, ka tas ir mans īpašums. Ja es esmu pablefojis, ka tas ir mans īpašums, tad tā ir cita lieta. Man nekad nav piederējis ostā neviens īpašums. Tagad man jāpierāda, ka man nav neviena īpašuma ostā. Agrāk bija jāpierāda, ka man ir," savu viedokli pauda zemkopības ministrs.

Zemkopības ministrs uzreiz norādīja, ka nepiekrīt uzstādījumam, ka viņam būtu saistība ar "oligarhu lietas" krimināllietu, norādot, ka viņa rīcībā ir Korupcijas novērošanas un apkarošanas biroja (KNAB) nolēmumi un Valsts ieņēmuma dienesta (VID) lēmums. Dūklavs uzsvēra, ka KNAB nolēmums liecina, ka birojs lēmis atteikt sākt kriminālprocesu par kukuļņemšanu, jo nav noticis noziedzīgs nodarījums. Tādu pašu lēmumu KNAB pieņēmis arī attiecībā par iespējamu nepatiesu ziņu sniegšanu valsts amatpersonu deklarācijā, jo nav nozieguma pazīmes. Arī VID pieņēmis lēmumu atteikties sākt administratīvo lietvedību.

"Es uzskatu, ka ir ļoti slikti, ja mēs politiskās cīņas lauciņā izmantojam šādu valsts ļoti svarīgu institūciju savākto materiālu, kuru viņiem ir tiesības savākt kriminālprocesa izmeklēšanā. Esmu piedalījies vienā sarunā. Es to jau esmu pastāstījis izmeklēšanas procesā. Atbildēju uz visiem jautājumiem. Gan par to, ka es esmu palielījies ar īpašumu. Sajauktas divas lietas – īpašuma vērtība. Tas ir privātīpašums. Jā, es pazīstu tos cilvēkus," noteica ministrs, piebilstot, ka viņš nav "šovmenis" un ir aicinājis tiesībsargājošās iestādes pēc iespējas īsākā termiņā izmeklēt lietas un paudis gatavību sadarboties.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atteicies sākt kriminālprocesu par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu. KNAB sāka resorisko pārbaudi par, iespējams, prettiesiska labuma pieņemšanu no amatpersonas puses, taču arī tā beidzās ar atteikumu sākt kriminālprocesu.Par abām epizodēm kriminālprocess netika sākts, jo KNAB secināja, ka nespēs gūt pierādījumus par šīm darbībām.

Jau vēstīts, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!