Foto: F64

Fakts, ka ne neviens no jaunievēlētajiem Latvijas deputātiem Eiropas Parlamentā (EP) nav izteicis vēlmi aizstāvēt zemnieku intereses, darbojoties Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā, vērtējams kā bēdīgs rezultāts iepriekš dotajiem solījumiem, piektdien Rundālē notiekošajā konferencē "Esi informēts un ražo laukos" atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Uz kādas zemnieces jautājumu, vai ministram "neesot bēdīgi", ka neviens no jaunajiem deputātiem negrib strādāt Lauksaimniecības komitejā, Dūklavs atbildēja apstiprinoši.

"Protams, ka bēdīgi, ka tur nav neviena. Kad es iepriekšējā reizē biju ministra amatā, tad vismaz Rubiku ievēlēja. Mēs gatavojām atskaites, un viņš tās Briselē nolasīja, vismaz kaut ko runāja sanāksmēs. Visiem kandidātiem reklāmu kampaņas bija lielas, un daudzi solīja zemniekus atbalstīt, bet tagad nav neviena. Nākamreiz, kad balsosiet, padomājiet par solījumiem," sacīja Dūklavs.

Savukārt jautāts, kā vērtē partijas biedres Ivetas Grigules nevēlēšanos komitejā aizstāvēt Latvijas intereses, Dūklavs sacīja, ka "nu te nav ko teikt, vēl nav izdevies Grigules kundzi noķert un viņai to pašai pajautāt".

Tāpat Dūklavs atzina, ka jaunievēlēto deputātu nevēlēšanas darboties ar lauksaimniecību saistītā komitejā varētu būt skaidrojama ar smagiem šīs nozares jautājumiem.

"Viena no lielākajām problēmām būs piena kvotu atcelšana, jo nevienam nav īsti skaidrības, kas tālāk notiks ar tirgu. Var gadīties, ka piena iepirkuma cenas stipri krīt, kā to jau esam pieredzējuši. Par to īpaši uztraucas daudzas valstis, piemēram, Francija, tā ka joki mazi un būs jāstrādā, lai Latvijas zemnieku labā darītu iespējami vairāk," sacīja ministrs.

Kā ziņots, par Latvijas eiroparlamentāriešu nevēlēšanos strādā EP komitejā iepriekš asi izteicās arī biedrība "Zemnieku saeima", norādot, ka deputātiem vajadzējis stāvēt rindā aiz komitejas durvīm, bet realitātē piedzīvoti tukši solījumi balsu iegūšanai,

"Partijas solīja iestāties par lauksaimniecības tiešmaksājumu izlīdzināšanu, aizstāvēt Latviju kā no ģenētiski modificētajiem organismiem (ĢMO) brīvu teritoriju, atbalstīt ģimenes saimniecības modeļa stiprināšanu, kā arī pieprasīt kompensāciju Latvijai par iepriekšējos gados nesamaksāto. Daži kandidāti solīja nodrošināt aitkopības, biškopības, piena-gaļas lopkopības, zivju fermu atbalstīšanu. Pēc šādiem solījumiem jaunajiem deputātiem vajadzēja stāvēt rindā aiz Lauksaimniecības komitejas durvīm, bet realitātē tie kārtējo reizi bija tukši solījumi balsu iegūšanai," sacīja "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Jau ziņots, ka EP jūlija sākumā apstiprinājis komiteju sastāvus un visplašāk Latvijas deputāti būs pārstāvēti Ārlietu komitejā, kur darbosies Kalniete, Andrejs Mamikins ("Saskaņa") un Iveta Grigule (ZZS). Budžeta komitejā darbosies Valdis Dombrovskis (V), bet Starptautiskās tirdzniecības komitejā - Artis Pabriks (V).

Tatjana Ždanoka (LKS) būs Nodarbinātības komitejas un Lūgumrakstu komitejas locekle, Krišjānis Kariņš (V) turpinās darboties Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā, savukārt Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) - Transporta komitejā.

Deputātu sadalījumu komitejās ierosina EP politiskās grupas, pamatojoties uz pašu deputātu izrādīto interesi. Deputātu sadalījumam komitejās ir proporcionāli jāatspoguļo EP politiskais sastāvs.

Vēl līdz galam nav apstiprināts aizvietotājlocekļu saraksts, tomēr dokumenta projekts liecina, ka Latvijas deputāti kā aizvietotāji varētu darboties arī Lauksaimniecības, Kultūras, Ekonomikas, Iekšējā tirgus, Pilsoņu brīvību un Reģionālās attīstības komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!