Foto: LETA

Saeimas deputāts Edgars Tavars "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) frakcijas priekšlikumu atsaukt no Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) deputātu Māri Kučinski skaidro ar bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga interesēm.

Saeima ceturtdien, 16. jūnijā, lēma par Kučinska atsaukšanu no Nacionālās drošības komisijas, viņa vietā ieceļot deputātu Jāni Dūklavu (ZZS).

Tavars Saeimas sēdē norādīja, ka konkrētās parlamenta komisijas vadītāju grib nomainīt Lembergs. "Es to labi zinu. Esmu piedalījies tādās sarunās, tāpēc balsošu pret [Kučinska atsaukšanu]," sacīja Tavars.

Savukārt deputāts Uldis Augulis (ZZS) paskaidroja, ka NDK ir tā, kurā tiek izvirzīts pa pārstāvim no katras frakcijas, tomēr no ceturtdienas, 16. jūnija, Tavars, Kučinskis un Raimonds Bergmanis vairs nav ZZS frakcijā.

"Atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai, ir jāīsteno šādas izmaiņas," teica Augulis.

Kučinskis paziņojumā medijiem norāda, ka "šodien jau ir skaidrs, ka es tieku atcelts no Saeimas drošības komisijas vadītāja amata". Reizē ar to viņš paziņojis, ka pamet arī ZZS frakciju Saeimā.

"Tas ir saprotams, politiski motivēts ZZS frakcijas lēmums. Šīs pārmaiņas man nav nekāds pārsteigums, ar tām rēķinājos jau tajā brīdī, kad Liepājas partija publiski paziņoja, ka nesadarbosies ar ZZS, ja tās partneris būs partija “Latvijai un Ventspilij” ar tās līderi Lembergu priekšgalā. Visam ir savas robežas un Latvijas drošības jautājumos nevar būt nekādu kompromisu. Lemberga kungs šīs robežas pārkāpa," pauž Kučinskis.

Viņš piebilst – ja aizkulišu spēlētājs manipulē ar veselu frakciju un dzīvo ar pārliecību, ka citādi domājošie traucē viņam realizēt savus mērķus, tad demokrātija zaudē savu jēgu.

Vienlaikus Kučinskis aicina nu jau bijušos kolēģus Nacionālās drošības komisijā un visus Saeimas deputātus būt modriem, jo izpratne par valsts drošību bieži vien ir diezgan trausla. "Populistiski prātojumi un vienkāršota situācijas skaidrošana neizbēgami rada riskus. Tie nav pieļaujami," pauž Kučinskis.

NDK darbība aptver valsts drošības iestāžu uzraudzību un parlamentāro kontroli.

Patlaban komisijā ir pa vienam pārstāvim no katras Saeimā izveidotās frakcijas. "Jauno vienotību" pārstāv deputāte Inese Lībiņa-Egnere, "Attīstībai/Par!Inese Voika, "Saskaņu" – Valērijs Agešins, Nacionālo apvienību – Ināra Mūrniece, frakciju "Neatkarīgie" – Ramona Petraviča, bet "Konservatīvos" – Juris Rancāns.

Jau vēstīts, ka 10. maijā trīs politisko spēku – Latvijas zaļās partijas (LZP), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un Liepājas partijas – pārstāvji paziņoja par pievienošanos patlaban izveides procesā esošajai biedrībai ar pagaidu nosaukumu "Latvijas apvienotais saraksts". Viens no tās dibinātājiem ir uzņēmējs Uldis Pīlēns.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka tad, kad juridiski noslēgsies LZP izstāšanās process no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), LZP deputāti Edgars Tavars un Raimonds Bergmanis, kā arī Liepājas partijas pārstāvis Māris Kučinskis pametīs ZZS Saeimas frakciju, raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja Latvijas Zemnieku savienības (LZS) līderis Armands Krauze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!