Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izvirzītais zemkopības ministra kandidāts SIA "Piebalgas alus" valdes priekšsēdētājs Jānis Dūklavs pagaidām ir atteicies kandidēt uz zemkopības ministra amatu, informēja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

"Mēs pagaidām pauzēsim un citu kandidatūru zemkopības ministra amatam nevirzīsim, kamēr nebūs skaidrības par valdības stabilitāti un turpmāko darbību," teica Brigmanis.

Viņš norādīja, ka daudz kas būs atkarīgs no piektdien, 20.februārī, paredzētās koalīcijas sarunas par Tautas partijas piedāvāto valdības reorganizācijas plānu. Ja nākamajā valdībā nebūs atsevišķas Vides ministrijas, ZZS sastāvā ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas trīs deputāti par jauno valdības sastāvu nebalsos, līdz ar to valdošajai koalīcijai paliks tikai 50 deputātu balsis Saeimā.

Brigmanis pastāstīja, ka Dūklavam ir notikušas 46 tikšanās ar dažādu nozaru lauksaimnieku organizācijām un nozares ekspertiem un viņam esot pietiekami precīzs priekšstats par esošo situāciju lauksaimniecībā.

Brigmanis arī pieļāva, ka, stabilizējoties situācijai valdībā, Dūklavs tomēr varētu pārdomāt un piekrist kandidēt uz zemkopības ministra amatu.

Atteikumu kandidēt uz zemkopības ministra amatu Dūklavs skaidroja ar to, ka pie esošās "politiskās virtuves" citāds lēmums nemaz nav bijis iespējams.

"Es neredzu, ka pie šādām politiskajām attiecībām man būtu iespējams risināt praktiskos jautājumus, kurus esmu uzklausījis no zemniekiem un kurus es pilnībā izprotu, - tie jārisina steidzami," sacīja Dūklavs. "Daļa no jautājumiem jārisina Zemkopības ministrijā, bet svarīgākie lēmumi tomēr jāpieņem valdībā un jāpilda jau dotie solījumi, taču es nevaru zemniekiem solīt, ka varēšu izdarīt to, kas nozarei svarīgs. Nebūtu godīgi piekrist šim amatam, ja saprotu, ka es neko nevaru izdarīt."

Dūklavs gan pieļāva iespēju pieņemt citādu lēmumu nekā patlaban, tomēr tas varētu notikt "gadījumā, ja valdība mainīsies, radīsies cita izpratne par to, kas valstij patlaban ir svarīgi, ja partiju vadošajiem cilvēkiem būs kāda teikšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!