Foto: LETA

Ceturtdien Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sēdē NEPLP locekle Aija Dulevska tika apstiprināta par padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju.

"Tas ir risinājums līdz brīdim, kad padome būs pilnā sastāvā. Cik saprotu, politiķi ir nolēmuši, ka šis jautājums ir jārisina pietiekami ātri. Otrdien, 28. jūlijā, esam aicināti uz Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju, kur tiks skatīts jautājums par jaunā padomes locekļa ievēlēšanas kārtību. Saprotu, ka drīzumā tiks izsludināts konkurss, tad vairs ilgi nebūs jāgaida, kad būsim pilnā sastāvā. Tad arī varēsim vienoties ne tikai par priekšsēdētāja amatu, bet arī par pienākumu sadali starp esošajiem padomes locekļiem, jo ir doma tos nedaudz pārdalīt. Konkrēti tas būs zināms, kad būsim piecu cilvēku sastāvā," skaidroja Dulevska.

Padomes priekšsēdētāja vietnieces pienākumus līdz šim pildīja Dulevska. "Pašlaik nav NEPLP priekšsēdētāja vietnieka, jo tas nav uz tik ilgu laiku," sacīja Dulevska.

"Priekšsēdētājs šodien netika ievēlēts, tāds bija mans priekšlikums - vēlēt priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju līdz jaunā padomes locekļa iecelšanai," sacīja Dulevska.

Taujāta par padomes locekļu pienākumu sadalījumu, Dulevska sacīja, ka pašreiz nozares pārdalītas netiek. "Pašlaik nozares nepārdalām, tas ir atkarīgs arī no piektā cilvēka. Tas tomēr daudz ko nosaka. Mūsu ir tik maz, ka katra cilvēka aiziešana vai atnākšana maina sistēmu. Tādu lēmumu mēs arī šodien oficiāli pieņēmām, ka pārdalīsim jomas tikai tad, kad būs visa padome pilnā sastāvā," sacīja Dulevska.

Runājot par pašreizējo NEPLP darbu, Dulevska sacīja, ka padome turpina strādāt pie pašreizējiem uzdevumiem. "Strādājam pie tiem darbiem, kas mums ir, nekas īpaši nemainās. Pārmaiņas jau būs tad, kad būs arī piektais loceklis," sacīja Dulevska.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2. jūlijā atbalstīja lēmumprojektu par NEPLP vadītāja Aināra Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, bet 8. jūlijā Saeima nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu. Saeima noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu - Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra - atbrīvošanu no amata.

Kā ziņots, iepriekš "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības un partijas "No sirds Latvijai" līderi rosināja četru NEPLP locekļu atlaišanu. Iesniedzēji kritizēja, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi atsaucās arī uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!