Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Augumā sīko Indru Blažēvicu (54) koši zilajos "krokšos" zināja katrs topošais žurnālists, jo viņa uzkopa Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) telpas. Uzslaucīja katru kafijas pili, lai tikai kāds nepaslīdētu. Nospodrināja durvju rokturus. Uzsmaidīja. Indra darbu bija iemīļojusi, darīja to perfekti. Pēcpusdienās mazmeitas Lorēna (8) un Luīze (12) Blažēvicas tipināja omei līdzi pa gaiteņiem un, ieķērušās viņai elkoņos, devās mājup.

Bija 9. maijs, un Indra darbā neieradās. Neierasti, jo viņa bija punktuāla. Tieši minūti pāri pusnaktij ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Maskavas ielu, kur divstāvu koka mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Indru ar meitenēm glābt neizdevās, viņas nosmaka dūmos. Valsts policija izvirza divas versijas: nelaimes gadījums vai ļaunprātīga dedzināšana, jo uguns koridorā izcēlās strauji un, ugunsdzēsējiem ierodoties, māja dega ar atklātu liesmu.

Blažēvicu ģimene neizslēdz versiju par ļaunprātīgu dedzināšanu, taču tā noteikti nav bijusi vērsta pret mammu. Viņai konfliktu nebija. "Ja būtu, es to zinātu. Mēs runājām par visu. Arī četras stundas pirms ugunsgrēka," saka Baiba Blažēvica, vecākā Indras meita, kura nav meiteņu mamma. Baiba stāsta, ka mammai nebija saspīlētu attiecību ne ar kaimiņiem, ne kādu citu. Viņa bija uzmanīga, rūpīga, darbā bija iepazinusies ar ugunsdrošības instrukcijām un tovakar krāsni nekurināja. Indra bija nesmēķētāja.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) dati rāda, ka 2021. gadā ugunsgrēkos, kur bija bojāgājušie, detektors nebija uzstādīts 60% gadījumu. Vai Blažēvicas no nelaimes varēja izvairīties? Vai detektors būtu glābis? Vai Indras īres miteklī tas bija? Kāpēc meitenes tonakt nakšņoja pie omes?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!