Foto: DELFI

Slimnīcās šobrīd pārsvarā nonāk pacienti, kuri ir inficējušies ar Covid-19 delta paveidu, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" atzina Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

"Omikrona paveids ir cita veida vīruss, kas izplatās neticami ātri, arī vakcinēto un Covid-19 pārslimojošo vidū, un tas tomēr izraisa nedaudz vieglāku slimības gaitu. Ja mēs runājam par nokļūšanu slimnīcā ar smagu plaušu karsoni un nonākšanu reanimācijā, ar omikrona paveidu tas notiek retāk. Pagaidām mēs ārstējam vairāk ar delta variantu inficētos pacientus. Delta variants nekur nepazudīs. Arī ar omikrona variantu inficētie pacienti ir slimnīcā, daži tur nonākuši ar citām diagnozēm, daži ir ar smagām plaušu slimībām, bet kopumā ar omikrona paveidu slimnīcā nonāk retāk," skaidroja Dumpis.

Mediķis uzsvēra, ka Covid-19 saslimšanas dati liecina par "klusumu pirms vētras", jo pacientu skaits slimnīcās noteikti pieaugs, turklāt ārstniecības iestādēs palielināsies ne tikai Covid-19 pacientu skaits, bet arī arvien vairāk slimnīcās nonāks cilvēki, kuriem kovids ir saasinājis citas hroniskās slimības. "Jāsaprot, ka vienlaicīgi slimo milzīgs skaits Latvijas iedzīvotāju, un jebkura vīra infekcija var pasliktināt hroniskas slimības. Prognozēt, kad Latvijas slimnīcās būs jau 800 Covid-19 pacienti, ir ļoti grūti. Tas var notikt ļoti ātri, tas var notikt arī salīdzinoši lēni. Bet slimnīcās noteikti pieaugs visu pacientu skaits," piebilda Dumpis.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 22 489 Covid-19 testi, reģistrēti 5082 jauni saslimšanas gadījumi, bet 17 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Šis ir līdz šim lielākais Latvijā vienā dienā konstatētais inficēšanās gadījumu skaits. Savukārt Diennakts laikā Latvijas slimnīcās stacionēto Covid-19 pacientu skaits palielinājies no 645 līdz 654, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!