Foto: DELFI

Latvijas notekūdeņos konstatētas ASV un Lielbritānijā dominējošā Covid-19 omikrona paveidam raksturīgās mutācijas, sacīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis.

Pēc viņa paustā, patlaban abās valstīs strauji izplatās omikrona paveids XBB1.5, kas, pateicoties divām papildu mutācijām, labāk saistās ar šūnām un tāpēc ir lipīgāks. Tāpat tas veiksmīgi izvairās no iepriekšējas slimošanas vai pirmreizējās vakcinācijas radītās imunitātes.

Šī iemesla dēļ ASV un Lielbritānijā ir vērojams jauns saslimstības un hospitalizācijas vilnis. Dumpis gan norādīja, ka nav pierādījumu, ka šis variants norit smagāk, jo tas ir omikrona atvasinājums. Līdz ar to katastrofālus notikumus gaidīt nevajadzētu, bet ir liela varbūtība, ka drīzumā saslimstība un hospitalizācija Latvijā atkal pieaugs.

Dumpis sacīja, ka XBB1.5 raksturīgās mutācijas jau ir konstatētas Latvijas notekūdeņos. Tas nozīmē, ka tas jau ir ieradies Latvijā un turpinās izplatīties.

"Lai sasniegtu epidēmiskus apmērus, šim vīrusa variantam būs nepieciešams vairāk nekā mēnesis laika. Jo vēlāk šis vilnis sāksies, jo lielāka iespēja, ka sakarā ar pavasara iestāšanos, tā izplatība apstāsies. SARS Cov2 vīrusam ir raksturīga sezonalitāte, un līdz šim katru gadu aprīlī epidemioloģiskā situācija Latvijā ir ievērojami uzlabojusies," viņš skaidroja.

Omikrona varianti pamatā ir bīstami senioriem un imūnsupresētiem pacientiem. Lai samazinātu hospitalizācijas risku, šīm pacientu grupām būtu jāveic vakcinācija ar bivalento vakcīnu, ja ar slimību nav slimots pēdējā pusgada laikā. Dumpja vērtējumā, tas ir arī vienīgais, ko Latvijā šajā brīdi būtu nepieciešams darīt.

"Mēs ievērojami atpaliekam no vidējās Eiropas Savienības senioru balstvakcinācijas aptveres. Tas nozīmē, ka mums būs vairāk hospitalizēto un mirušo šajā pacientu grupā. Vēl noteikti balstvakcinācija ar bivalento vakcīnu jāveic tiem, kuriem tuvākajā laikā plānota stacionēšanās. Inficēšanās risks slimnīcās ir ļoti augsts," uzsvēra Dumpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!