Foto: LETA
Dzīvojamās ēkās "Duntes ozols" iemītnieku un namu apsaimniekotāju SIA "Namu apsaimniekošana" konflikts samilst. Apsaimniekotājs, pamatojoties uz vairāk nekā 70 000 latu parādu, gatavojas 108 dzīvokļiem atslēgt elektrību, savukārt iedzīvotāji ir pārliecināti, ka viņu maksājumi ir nozagti, un dežūrē pie mājas, lai nepieļautu "apsaimniekotāja ielaušanos". Pie nama norīkota arī pašvaldības policijas patruļa.

"Namu apsaimniekošana" uzsver, ka iedzīvotāji atsakās segt parādsaistības un vienoties ar nama pārvaldnieku. "Namu apsaimniekošana" esot ilgstoši savu finansiālo iespēju robežās iedzīvotāju vietā norēķinājusies par komunālajiem pakalpojumiem, taču no daudziem iedzīvotājiem nav saņēmusi atbilstošus maksājumus. Parāds uzņēmumam jau šobrīd pārsniedz 70 000 latu, nedodot iespēju "Namu apsaimniekošana" tālāk norēķināties ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, "Latvenergo" , " Rīgas siltums" , " Rīgas Ūdens" un citiem, informē uzņēmuma pārstāvji.

Arī pēc vairākkārtējiem rakstiskiem brīdinājumiem lielākā daļa iedzīvotāju turpinājusi nemaksāt par sniegtajiem pakalpojumiem, parādnieki patvaļīgi pieslēguši atpakaļ elektrību un, piesaistot apsardzes firmu, ierobežojuši apsaimniekotāja darbinieku piekļūšanu ēkai. Tāpēc "Namu apsaimniekošana" lūgs "Latvenergo" izvērtēt situāciju ar Duntes ielas 28 namu un pārtraukt elektroenerģijas piegādi, lai novērstu vēl lielāku parāda apjoma pieaugumu. Elektrība varētu tikt atslēgta 108 dzīvokļiem.

Savukārt nama iedzīvotāji apvienojušies biedrībā un uzsver, ka "Namu apsaimniekošana" piesavinājusies samaksāto naudu 45 000 latu apmērā un šantažē ar pretlikumīgu elektrības, siltuma un ūdens atslēgšanu.

Biedrība jau vērsusies Ģenerālprokuratūrā par kriminālprocesa uzsākšanu pret nama apsaimniekotāju par svešas mantas prettiesisku iegūšanu vai izšķērdēšanu. Savukārt Valsts policijai lūgusi vērtēt "Namu apsaimniekošana" iespējamo šantāžu un naudas izspiešanu no ēkas dzīvokļu īpašniekiem, piedraudot ar elektrības atslēgšanu.

Mājās iedzīvotāji ir pārliecināti, ka atbilstoši noslēgtajiem divpusējiem līgumiem ar katru no dzīvokļu īpašniekiem, "Namu apsaimniekošana" uzdevums bija izsniegt rēķinus dzīvokļu īpašniekiem par apsaimniekošanas pakalpojumu un patērētajiem komunālajiem pakalpojumiem un nekavējoties pēc naudas iekasēšanas pārskaitīt to adresātiem, proti, komunālo pakalpojumu sniedzējiem.

"Maksāšanas disciplīna mājā ir tuvu 100%, parādi bijuši tikai iepriekš atņemtu dzīvokļa īpašumu īpašniekiem, turklāt lielu daļu no piesauktā parāda veido apsaimniekotāja negūtie līgumsoda procenti. Taču janvāra sākumā biedrībai kļuva zināms, ka "Namu apsaimniekošana" ir patvaļīgi piesavinājusies mums piederošos naudas līdzekļus vairāk nekā 45 000 latu apmērā, kurus līdz 2012.gada beigām esam pārskaitījuši uz uzņēmuma kontiem ar mērķi novirzīt tos komunālo pakalpojumu sniedzējiem, taču tie nav tālāk pārskaitīti minētajiem pakalpojumu sniedzējiem," teikts biedrības paziņojumā.

"Rīgas Siltums" jau ir rakstveidā brīdinājis visus mājas iedzīvotājus par to, ka ēkai ir uzkrājies parāds vairāk nekā 20 000 latu apmērā un maksājums nav bijis kopš 2012.gada oktobra, analoģiska satura vēstule par astoņu tūkstošu latu parādu esamību ir saņemta arī no "Rīgas ūdens", ar kuriem norēķins nav bijis kopš 2012.gada jūnija. Bet atsevišķiem pakalpojumu sniedzējiem nav maksāts jau gadu – kopš pagājušā gada februāra, noskaidrojuši nama iedzīvotāji.

Piektdien, tiekoties ar ēkas iemītniekiem, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) informējis, ka dos rīkojumu Rīgas pašvaldības policijai nodrošināt nepārtrauktu policijas ekipāžas dežūru pie ēkas Duntes 28. Tāpat situācija tikšot skaidrota arī ar pašvaldības uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka "Namu apsaimniekošana" vadība šonedēļ izdeva rīkojumu parādu dēļ atslēgt elektroenerģijas padevi 108 dzīvokļiem projektā "Duntes ozoli", kas atrodas Rīgā, Duntes ielā 28. Desmit dzīvokļiem elektrība atslēgta jau otrdien. Kopumā šajā namā ir vairāk nekā 200 dzīvokļi.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Namu apsaimniekošana" ir reģistrēta 1998.gadā. 99,83% uzņēmuma kapitāla daļu pieder Jānim Gailānam, bet atlikušo 0,17% kapitāla daļu īpašniece ir SIA "OVIK", kas pieder Ivo Meļķim.

SIA "Namu apsaimniekošana" apgrozījums 2011.gadā bija 5,94 miljoni latu, kas ir par 38% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma peļņa 2011.gadā bija 73 394 lati, kas ir par 9,7% mazāk nekā 2010.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!