Foto: LETA
Lai arī cilvēkiem var šķist, ka ikkatru skaisto bildi no izlaiduma vai cita skaista notikuma var publicēt visos iespējamajos tīklos, vienmēr der apdomāt fotogrāfiju, kurā redzamas citas personas, publicēšanu interneta vidē, atgādina Datu valsts inspekcija (DVI).

Inspekcijā skaidro, ka, iestājoties izlaidumu laikam, aktualitāti atgūst tēma par šajos pasākumos uzņemto fotogrāfiju publicēšanu sociālajos tīklos. Lai arī izlaiduma laikā notvertie mirkļi var būt tik skaisti, ka nav iespējams atturēties no to atrādīšanas interneta vidē, šādas darbības ir jāizvērtē, ievērojot citu personu tiesības gan uz privātumu, gan datu aizsardzību.

Situācijās, kad vecāki publicē savu bērnu fotogrāfijas, draugi savu draugu, u.tml., šāda datu apstrāde Datu regulas izpratnē tiek veikta privātām un mājsaimniecības vajadzībām. Tas nozīmē, ja iegūtos fotoattēlus nav plānots rādīt tālāk par privāto saraksti vai šauram draugu lokam sociālajos tīklos personiskos nolūkos, ierobežojot iespēju kādam dalīties ar fotoattēliem, tad minētās darbības ar fotoattēliem neiekļaujas Datu regulas tvērumā.

Savukārt situācijās, kad attēls tiek publicēts sociālos tīklos, neierobežojot personu, kuri var redzēt attēlus, loku, kā arī ļaujam citiem dalīties ar fotoattēliem, publicētājs kļūst par pārzini un uz veikto datu apstrādi būs attiecināmas Datu regulas prasības.

DVI aicina padomāt arī par "svešinieku" – ģimenei vai draugu lokam nepietuvinātu personu – tiesībām uz privātumu. Jāievēro, ka, kaut arī persona ir ieradusies pasākumā, tā var nevēlēties, lai pasākuma apmeklēšana tiek parādīta publiskajā vidē

"Lai kādam šo skaisto notikumu neizbojātu, vienmēr apdomāt fotogrāfiju, kurā redzamas citas personas, publicēšanu interneta vidē. Ja publicējam fotogrāfijas no svinīgajiem brīžiem izlaiduma laikā, izvērtējam, vai tiešām šajās fotogrāfijās ir jābūt redzamiem arī sev vai absolventam nepazīstamiem izlaiduma viesiem," norāda inspekcijā.

Izlaidumu fotogrāfijas


Situācijās, kad izglītības iestādes organizē izlaidumus, kuros plānots veikts fotografēšanu vai filmēšanu, kā arī vēlāk attēlus publicē izglītības iestādes tīmekļa vietnē, sociālajos tīklos, novada avīzē vai kur citur, nepieciešams apzināties, ka uz šādām darbībām attiecas Datu regulas prasības.

Attiecībā uz izglītības iestāžu publicētajām fotogrāfijām, būs attiecināmas Datu regulas prasības, kas nozīmē, ka ir nepieciešams piemērot atbilstošu tiesisko pamatu, lai datu apstrāde – fotogrāfiju publicēšana būtu likumīga.

Ievērojot Datu regulas nosacījumus, izlaiduma fotogrāfiju, kurās redzamas identificējamas fiziskas personas, publicēšana sociālajos tīklos ir personas datu apstrāde. Kā jebkurai personas datu apstrādei, ir jāpiemēro minētajā regulā noteiktās prasības

Konkrētajā gadījumā DVI identificē trīs iespējamos tiesiskos pamatus, kurus varētu piemērot izglītības iestādes veiktajai datu apstrādei:

  • Sabiedrības intereses;
  • likumīgās intereses;
  • izlaiduma apmeklētājs ir devis savu piekrišanu.

Sabiedriskās intereses


DVI skaidro, ka pašvaldību izglītības iestādes datu apstrādes procesu var balstīt uz sabiedrības interesēm par izglītības iestādes organizētajiem pasākumiem. Tiesa, izglītības iestādei ir nepieciešams izvērtēt sabiedrības kopējo ieguvumu, piemēram, iespēju atskatīties par izlaiduma norises gaitu attiecībā pret izlaiduma apmeklētāju tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību (netikt publicētam izglītības iestādes sociālajos tīklos, tīmekļa vietnē vai vietējā pašvaldības avīzē). Tas nozīmē, ja sabiedrības kopējais ieguvums ir lielāks nekā iespējamais privātuma aizskārums izlaiduma apmeklētājiem, tad šāda datu apstrāde ir atļauta.

Likumīgās intereses


DVI norāda, ka, balstoties uz likumīgām interesēm, kad tiek pretnostādītas absolventu, vecāku, viesu un citu izlaidumu apmeklētāju intereses uz privātumu un izglītības iestādes likumīgās intereses (piemēram, popularizēt izglītības iestādi), ir jāveic interešu līdzsvarošanas pārbaude un samērošana. Proti, ir jāvērtē, kā plānotā personas datu apstrāde (fotografēšana, filmēšana un publicēšana) ietekmēs cilvēku. Tātad izglītības iestādes interesei ir jābūt daudz svarīgākai, nekā izlaiduma apmeklētājam radītajām negatīvām sekām un riskiem (ja tādi var rasties).

Vienlaikus izlaiduma apmeklētājs (ja tā ir nepilngadīga persona, tad viņa likumiskais pārstāvis) ir jāinformē par šādu personas datu apstrādi.

Ja ir dota piekrišana


Inspekcijā atzīmē, ka personas piekrišana ir jebkura brīvi sniegta, konkrēta, apzināta un viennozīmīga norāde uz datu subjekta vēlmēm, ar kuru viņš paziņojuma vai skaidri apstiprinošas darbības veidā sniedz piekrišanu savu (vai savu bērnu) personas datu apstrādei. Savukārt pilngadīgie absolventi paši var sniegt piekrišanu savai datu apstrādei šādos gadījumos.

Tā kā līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā, lai veiktu bērnu personas datu apstrādi (fotografēšanu, filmēšanu), ir jāsaņem vecāku (bērnu likumisko pārstāvju) piekrišana.

Piekrišanu var atsaukt


Taču izglītības iestādei ir jānodrošina iespēja jebkurā laikā šo piekrišanu atsaukt. Tas var radīt risku, ka publicējot šādus attēlus kāds no pasākuma dalībniekiem var izlemt, ka nevēlas, lai bilde būtu publiski pieejama un īstenot savas tiesības uz piekrišanas atsaukšanu, kas nozīmē, ka izglītības iestādei ir jānodrošina, ka konkrētais fotoattēls tiek izņemts no publiskās vides pēc šādas informācijas saņemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!